Maria Sarca: O viaţă cât un secol

7Comentarii
Maria Sarca: O viaţă cât un secol
A împlinit joi 100 de ani şi a fost sărbătorită de familie, dar şi de primarul Mircea Crainic.

Nană Marie a avut un vis care nu i-a dat pace cu nopţile. „Se făcea că sar sus, sus”, le povesteşte femeia nepoţilor. „Pesemne că acesta a fost semnul ei de viaţă lungă”, interpretează visul cei din familia Sarca. Joi, Maria Sarca a împlinit 100de ani. A fost sărbătorită de familie, dar şi de primarul de Nojorid, Mircea Crainic. „Din câte ştiu e singurul localnic din comună care a ajuns la această vârstă. Dintr-o comună cu 5.000 de locuitori. Dumnezeu să-i dea sănătate şi putere să se bucure de familia ei”, a spus primarul care a vizitat-o acasă pe sărbătorită. Mircea Crainic nu a venit cu mâna goală, ci cu un buchet de flori şi un plic cu 500 RON.

 

„Sfătuiţă” la doi preoţi

Maria Sarca a fost sărbătorită cu şampanie, tort şi bucate alese. Are trei copii, şase nepoţi şi 11 strănepoţi. Sâmbătă, când toată familia se va reuni la Nojorid, Maria Sarca va fi sărbătorită, din nou. Secretullongevităţii femeii care a trecut prin două războaie mondiale, a străbătut comunismul şi peste 20 de ani de capitalism postrevoluţionar e iubirea. „Pentru ea familia, unitatea familiei, dragostea faţă de copii şi nepoţi e cel mai important lucru în viaţă. Ca mamă şi-a iubit extrem de mult copiii. Şi acum e iubită, la rândul ei, de toţi. Asta cred că o ţine în viaţă”, susţine familia sărbătoritei. Elixirul unei vieţii de 100 de ani, pare să-l fi descoperit Maria Sarca şi la biserică. „A fost «sfătuiţă» la doi preoţi. Nu mai puţin de 20 de ani”, povestesc membrii familiei.

 

 

În poala bunicii

Viaţa nu a fost întotdeauna blândă cu Maria Sarca. „Am fost refugiată cu mama şi cu copii mei în munţi, în zona Arad”, ne-a marturisit sărbătorita. Nana Maria nu a făcut niciodată excese. „Ne povestea că a mâncat multă varză murată. Şi poate şi ăsta-i unul dintre secretele longevităţii”, spun apropiaţii. Fiind în slujba bisericii, rugăciunile şi posturile au fost literă de lege în casa femeii. Chiar dacă vremea a trecută peste venerabila bunicuţă, ea a rămas om de nădejde pentru familia ei. Pe Ana, o fetiţă frumoasă foc, cu ochişorii care sclipesc de intelegenţă, nana Maria a crescut-o. „Ana o iubeşte mult pe bunica. A crescut în poala ei. Acolo adormea. Dormeau aşa amândouă”, ne-a mărturisit o membră a familiei. Înconjurată de cei dragi, Maria Sarca a încercat să  glumească cu invitaţii. „E bun să bei câte-oleacă”, a spus sărbătorita ridicând paharul de şampaniei. Redacţia J.b. îi urează „La mulţi ani!”.

 

V.B., P.C.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor