Marian Crişan, cetăţeanul de onoare al Salontei

Marian Crişan, cetăţeanul de onoare al Salontei
SALONTA - Regizorul Marian Crişan, originar din oraşul bihorean, câştigătorul premiului Palm D’or, de la Cannes, este aşteptat cu emoţie, la Salonta, de familie şi de prieteni. Primăria din Salonta se pregăteşte să-i decerneze titlul de „Cetăţean de onoare”, în cadrul evenimentelor dedicate zilelor oraşului, pe 4-6 iunie.

Tatăl lui Marian vorbeşte cu mândrie despre cel mai mare succes al fiului său. Biroul lui este plin de mărturii ale succesului înregistrat la Marian Crişan la Cannes. Pe birou zac articole din ziare, scoase de pe internet, pe calculator este poza lui Marian din momentul decernării premiului, iar lângă calculator stau toate cd-urile cu producţiile regizorului bihorean. Vasile Crişan abia îşi poate stăpâni bucuria. „Încă încercăm să ne revenim. Duminică după-masă am aflat de la el că filmul lui e între primele patru. Nici noi, nici el nu am avut curajul să ne gândim la mai mult. Nevastă-mea spunea că s-a rugat duminică pentru el la biserică, dar nu a avut curajul să se roage să câştige. Pentru noi era foarte mult că a fost selectat să ajungă la Cannes”, povesteşte Vasile Crişan, tatăl lui Marian. El spune că din momentul decernării premiului telefonul sună fără oprire. „Primesc câte 20-30 de telefoane pe oră. Îs bucuros, am vorbit cu oameni pe care nu-i cunosc, cunoştinţe cu care nu am vorbit de 8-10 ani, cu prieteni, tineri, bătrâni, profesori, sunt bucuros că lumea îşi aminteşte de noi”, spune Vasile Crişan.

Familia lui Marian este cu atât mai bucuroasă cu cât visul fiului lor a fost să facă film. „Şi-a dorit întotdeaună să facă film. A făcut producţii video, are cinci scurt metraje din care patru sunt producţia şi regia lui, iar acum lucrează la un film de lung metraj, „Ultima zi”, inspirat din viaţa unui prieten. Şi-a dorit film artistic şi acum cred că se vor deschide mai uşor uşile pentru el”, a mai spus tatăl regizorului.

Pasiune din copilărie

Marian Crişan a făcut pasiune pentru filme de când era mic. Tatăl lui avea un mic studio amenajat acasă, cu aparatură video şi audio. Treptat, Marian a făcut o pasiune pentru regizori, actori, şi în liceu a început să înregistreze casete audio şi video, pentru prieteni. „Ştia din şcoala generală că el va fi regizor, iar în liceu, prin clasa a zecea era deja categoric în această privinţă. Eu i-am recomandat în primă fază Relaţii Economice Internaţionale, însă el şi-a dorit film. Un an de zile, înainte să dea admitere la Academia de Teatru şi Film s-a pregătit cu adevărat, pentru că, era prea puţin cu cât pleca din liceul din Salonta. A avut şi mare noroc că a întâlnit oameni deosebiţi, care l-au ajutat să se pregătească. Şi a luat în seriozizate şcoala, deşi şi el şi fratele lui sunt nişte firi mai libertine. Este meritul lui şi mândria mea, a noastră!”, a spus Vasile Crişan.

Întreaga familie a lui Marian îi urmăreşte realizările. Tatăl lui spune că s-a întâmplat de multe ori să-i vadă în premieră unele producţii, iar mama lui Marian îi ştie toate videoclipurile realizate, în cel mai mic detaliu. „Toată lumea îi cunoaşte muncă. Şi socrul meu de 80 de ani poată să vă povestească tot despre el”, a spus Vasile Crişan.

Cetăţean de onoare

Nu doar familia îl aşteaptă acasă ci şi prietenii lui buni, mulţi foşti colegi de şcoală. Printre ei se numără şi Daniel Fărcuţ, cu care Marian a copilărit. „Am fost extraordinar de emoţionat când am aflat. Lui i-au plăcut filmele dintotdeauna. Când era mic îi plăcea să se compare cu agentul 007, care atunci era jucat de Roger Moore, de care îi plăcea foarte mult. Iniţial a intrat la Facultatea de Matematică, dar pentru că a iubit regia, după un an a dat la regie şi a reuşit. Când este pe platou este foarte serios, foarte sever, ceea ce nu se întâmplă şi în viaţa de zi cu zi. E un tip care se face plăcut în prezenţa oricărei persoane şi ştie să aleagă de la fiecare om pe care-l întâlneşte cea mai bună trăsătură, le adună, şi iese un film. În Portret de Familie ne regăsim şi noi”, a povestit prietenul regizorului. Chiar şi filmul „Megratron”, cu care a câştigat este inspirat de personaje reale. „A avut o colegă cu care s-a întâlnit pe tren, când se întorcea de la Bucureşti. Ea i-a povestit ce bucuros este copilul ei când îl duce de la Salonta la Oradea, la Mac Dondald’s, o dată pe an. Cei 40 de kilometri pe care-i parcurge femeia cu copilul în film este de fapt distanţa dintre Salonta şi Oradea. L-a surprins foarte tare ce mult conta pentru copilul ălă această experienţă”, a povestit Daniel Fărcuţ.

Primarul Salontei, Torok Laszlo, a spus că regizorul va primi distincţia de cetăţean de onoare, pentru că a făcut Salonta cunoscută în lume. „Succesul lui este un mesaj pentru tinerii din România că şi dacă rămâi acasă poţi să te afirmi pe plan internaţional”, este de părere primarul.
Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !