Marii scriitori, trimişi la groapa de gunoi

3Comentarii
Marii scriitori, trimişi la groapa de gunoi
DEVA - Gata cu comentariile învăţate pe de rost şi cu suprasolicitarea elevilor! Aşa au gândit profesorii care au conceput subiectele de bacalaureat la limba şi literatura română. Şi asta pentru că mari scriitori români – precum I.L. Caragiale, George Călinescu sau Marin Preda nu se regăsesc în variantele de examinare.

În schimb, elevilor li se cere să comenteze autori contemporani, sau chiar paragrafe din diferite documente precum Raportul Tismăneanu sau o declaraţie de presă făcută de Jonathan Scheele, fostul reprezentant al Comisiei Europene la Bucureşti. „Subiectele au fost concepute pentru a dezvolta creativitatea elevilor”, a declarat Stela Achim, inspector şcolar limba şi literatura română.


Oficial, totul e bine
Potrivit inspectorului şcolar, în judeţul Hunedoara a fost efectuat un chestionar în rândul elevilor care anul acesta vor susţine bacalaureatul. Rezultatele arată că tinerii absolvenţi agreează noile subiecte de bacalaureat, pentru că nu mai sunt nevoiţi să citească zeci de romane, ci doar să fie cât mai creativi cu putinţă. „Am constatat că majoritatea elevilor sunt de acord cu subiectele de anul acesta la limba şi literatura română, la fel şi părinţii lor, a mai spus Stela Achim.
De exemplu, Ioana, elevă în clasa a XII-a la un liceu din Deva, crede că, într-adevăr, noua modalitate de examinare este mai potrivită, dar totuşi are şi câteva obiecţii. “Înţeleg subiectele care au la bază creativitatea şi modalitatea de înţelegere a unui text la prima vedere, dar nu înţeleg de ce marii scriitori au fost scoşi din programă. Nu mi se pare corect faţă de elevii care, cu adevărat, atunci când termină liceul, vor să aibă o cultură literară vastă şi să şi testeze la bacalaureat acest lucru”, a spus adolescenta.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor