Măriri salariale în sistemul sanitar

10Comentarii
Măriri salariale în sistemul sanitar
ORADEA – Ameninţări cu greva generală! Ameninţări cu plecarea la muncă în alte ţări! Şi multe alte tertipuri pe care tinerii medici rezidenţi cât şi alte cadre sanitare le folosesc pentru a trezi la realitate conducerea Ministerului Sănătăţii.

Aceasta în situaţia în care sistemul sanitar a devenit minge de ping-pong aruncată de la Ministerul Muncii la cel al Sănătăţii sau mai bine spus de la PD la PNL. Ultima întâlnire dintre reprezentanţii Federaţiei Sanitas avută miercurea trecută la Sinaia, când aceştia au pus piciorul în prag fiind hotărâţi să înceapă greva generală, pare să-l fi influenţat pe Eugen Nicolăescu destul de tare.

Aceasta pentru că la iniţiativa sa, reprezentanţii Guvernului României au aprobat modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unităţile sanitare publice din sectorul sanitar. Şi asta în ciuda divergenţelor avute cu ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, divergenţe care în opinia lui Ioan Giurgiu, preşedintele Sanitas Bihor erau să anuleze toate negocierile avute până acum cu reprezentanţii Guvernului.

Măriri substanţiale

Astfel, salariile personalului sanitar vor fi majorate până la finele anului, comparativ cu anul 2006, cu peste 22%, în trei etape: 5% din luna ianuarie, 2% de la 1 aprilie şi 14 % din octombrie. Cea mai mare mărire de salariu o vor avea însă medicii rezidenţi. În decembrie 2006, un medic rezident în anul I lua 591 de lei.

Potrivit noului act normativ, salariul va creşte cu 40%, astfel acelaşi medic rezident va încasa la finele anului 2007 nu mai puţin de 830 de lei, bani la care se vor adauga şi tichetele de masă aprobate pentru rezidenţii din anul I şi II, astfel încât aceştia vor avea o creştere salarială de peste 60%. Dacă salariile celor din primii doi ani se vor majora cu peste 40%, ale celor din anii următori, (de la 3 până la 7), li se vor mări salariile cu 37%.

Totodată, personalul contractual din unităţile şi subunităţile sanitare, medicii, farmaciştii şi medicii dentişti pe perioada celorlalţi ani de rezidenţiat vor beneficia în continuare de tichete de masă. „Era normal să fie majorate, deoarece ne era chiar jenă cu un astfel de salar. Ministrul ne promite de multă vreme mărirea lui. Pe mulţi dintre noi ne întreţineau în continuare părinţii, ceea ce nu mi se pare normal. Sperăm să fim încurajaţi financiar şi pe viitor pentru a nu cădea în tentaţia plecării în alte ţări”, ne-a mărturisit Cristi, medic rezident la un spital orădean.

Asigură stabilitatea

Conducerea Ministerului Sănătăţii a luat în calcul şi exodul personalului medical, astfel a hotărât ca acesta să beneficieze şi de o primă de stabilitate al cărui cuantum să fie stabilit ulterior prin hotărâre de guvern şi despre care se va discuta în prealabil şi cu partenerii sociali. „Până la sfârşitul lunii martie se va stabili şi această indemnizaţie. Sperăm ca personalul din domeniul sanitar să nu fie amăgit cu o valoare echivalentă a unui salariu mediu pe economie, în vreme ce dincolo aceasta se ridică şi la 3000 de euro.

Astfel de sume i-ar ţine şi pe ai noştri în sistem”, susţine Ioan Giurgiu. De asemenea, Guvernul a aprobat ca personalul din sistemul sanitar să beneficieze de servicii medicale, tratament şi medicaţie, în regim gratuit, numai la recomandarea medicului de specialitate. Cheltuielile vor fi suportate în acest sens din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi de la bugetul de stat, după caz.

Viorica Borz

 10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor