Marţi începe sacrificarea mieilor

De Dan Birta
11Comentarii
Marţi începe sacrificarea mieilor
Singurul loc autorizat pentru sacrificarea mieilor în Oradea este Piaţa Ioşia Nord.

Începând de marţi, 11 aprilie, orădenii îşi vor putea cumpăra mieii vii pe alese din Piaţa Ioşia Nord. De la această dată, Direcţia Sanitar Veterinară Bihor a autorizat Piaţa Ioşia Nord pentru sacrificarea mieilor cu ocazia sărbătoririi paştelui.

Mieii vor putea fi cumpăraţi şi sacrificaţi după următorul program: de luni până vineri între orele 9:00 – 17:00, iar sâmbătă între orele 9:00 – 13:00.

Taxe şi condiţii

Potrivit informaţiilor furnizate de Administraţia Domeniului Public (ADP) SA Oradea, comercianţii de miei trebuie să plătească către ADP SA o taxă de sacrificare şi vânzare în valoare de 10 lei/buc/zi – accesul acestora și a mieilor se va face zilnic începând cu ora 8:00.

Măcelarii vor plăti către ADP o taxă zilnică de 75 de lei. Verificarea stării de igienă și sănătate a măcelarilor se va face zilnic între orele 8:30 -9:00.

De asemenea, măcelarii trebuie să aibă echipament minim de protecție sanitară (salopetă completă, bonetă, halat, șorț plastic de protecție, încăltăminte adecvată – cizme), să dețină instrumentarul necesar desfășurării activității – toate din materiale igienizabile și inoxidabile, respectiv să aibă o stare de sănătate corespunzătoare – atestată cu fișă de aptitudini vizată de un medic specialist în medicina muncii.

Producătorii trebuie să aibă asupra lor – pentru atestarea eligibilității din punct de vedere a sănătății animalelor următoarele documente: certificatele sanitare veterinare care atestă starea de sănătate a mieilor, formularele de mișcare și formularul privind furnizarea informațiilor referitoare la lanțul alimentar. Pentru a dovedii calitatea de crescători de animale, comercianţii trebuie să dețină și să prezinte atestatele de producători și carnetele de comercializare, iar pentru operatorii economici copia după CUI și avizul de însoțire a mărfii.

Crescătorii de ovine şi caprine care doresc să comercializeze animale în acest centru trebuie să îndeplinească mai multe cerințe minime. Astfel, în vederea afluirii mieilor la centrele amenajate pentru sacrificare, aceștia trebuie să fie identificaţi prin crotalii şi înregistraţi în baza de date. Animalele vor fi crotaliate cu crotalii dublă. Înainte de transportul mieilor din exploataţia de origine, aceştia vor fi examinaţi obligatoriu de către medicul veterinar împuternicit de la DSVA de pe raza localităţii unde este înregistrată exploataţia de animale, care în urma examenului va emite documentele sanitare veterinare în conformitate cu legislația în vigoare.

Mijloacele de transport animale trebuie să deţină document de înregistrare/autorizaţie sanitară veterinară. Sunt exceptate de la obligația de a deține document de înregistrare, autorizație pentru mijlocul de transport, mijloacele de transport proprii ale agricultorilor care efectuează transportul propriilor animale pe distanțe de până la 50 km, cu condiția ca mijloacele de transport să asigure condiţii minime de bunăstare a animalelor în timpul transportului.

Pentru a fi admis în centrele de sacrificare numărul de animale din mijlocul de transport, respectiv numărul și seria crotaliilor acestor animale, trebuie să corespundă în întregime cu datele înscrise în documentele care însoțesc transportul. Este interzisă afluirea în zona centrului de sacrificare a animalelor din alte specii decât ovină și caprină, precum și a animalelor din specia ovină și caprină în vârstă mai mare de şase luni.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor