Marţi începe tăierea mieilor

2Comentarii
Marţi începe tăierea mieilor
ORADEA - Marţi, 3 aprilie, începe tăierea mieilor. Singurul loc autorizat, provizoriu pentru zece zile, pentru această activitate, în Oradea este Piaţa Ioşia Nord.

Într-un timp record, de mai puţin de zece zile, spaţiul din Ioşia a fost amenajat conform normelor minime cerute de UE pentru sacrificarea mieilor. Spaţiu închis, apă curentă, intrări şi ieşiri separate pentru mieii vii şi pentru cei jupuiţi, precum şi pentru masa gastro-intestinală. A fost achiziţionat şi un aparat pentru asomarea mieilor. Dacă cei de la RAPAS şi-au făcut sau nu bine temele, vor constata reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor care azi (luni) vor autoriza spaţiul.

 

Sacrificare ascunsă

 

Cei care s-au obişnuit ca an de an să participe la procesul de jupuire a mieilor, vor fi dezamăgiţi. „Miei vor fi sacrificaţi şi prelucraţi departe de privirile curioşilor. La români sacrificarea mieilor nu este un ritual religios”, spune Petru Gruia, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.

Acesta a prezentat tot traseul parcurs de miel din stână de la cioban până în sacoşa celui care-l cumpără. „Miei care sunt adusşi la piaţă trebuie să aibă documente care să le ateste sănătatea. De asemenea trebuie să fie crotaliaţi. Cel care îşi achiziţionează un miel îl va preda măcelarului.

Mielul este asomat de personalul de specialitate, după intrareea în spaţiul închis şi numai după aceea va fi tăiat.

Cumpărătorul primeşte mielul gata jupuit. Nu există nici o confuzie, animalele fiind identificate după crotaliile din urechi”, a declarat Petru Gruia. Acesta a dat şi explicaţii despre procesul de asomare.

„Este vorba despre un cleşte prin care trec 80-100 de volţi şi care paralizează timp de vre-o 25 de secunde mielul, timp suficient pentru măcelar să îi taie plexul jugular şi să înceapă eliminarea de sânge”, a precizat directorul DSVSA Bihor.

Pentru fiecare miel adus la piaţă, RAPAS percepe o taxă de 8 lei, iar măcelarii vor trebui să plătească zilnic 60 de lei.

Dan Birta2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor