Martir romano-catolic, beatificat

2Comentarii
Martir romano-catolic, beatificat
Episcopul este primul martir al Bisericii Catolice din România, din perioada prigoanei comuniste, ridicat la cinstea altarelor.

Sărbătoare în Biserica RomanoCatolica din Oradea şi din România. Într-o atmosferă încărcată de emoţie şi spiritualitate, sâmbătă, 30 octombrie, în Bazilica romano-catolică din Oradea a avut loc ceremonia de beatificare a episcopului martir Bogdanffy Szilard.

La eveniment au participat mii de credincioşi, sute de preoţi şi episcopi din ţară şi din străinătate, oficialităţi locale, dar şi membri ai familiei episcopului Bogdanffy Szilard. Bazilica a devenit neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi care au venit să asiste la slujba de beatificare a episcopului. Prevăzători, reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice de Oradea au aşezat scaune în curtea bazilicii şi au amplasat un ecran mare, prin intermediul căruia au transmis slujba pentru cei de afară.

Ceremonia de beatificare a fost prezidată de cardinalul Peter Erdo, primatul Ungariei, alături de delegatul Papei Benedict al XVI-lea, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, şi de Nunţiul Apostolic în România, arhiepiscopul Francisco Javier Lozano.
Episcopul romano-catolic de Oradea, Bocskei Laszlo a cerut, în limba latină, italiană şi maghiară, trimisului papal să citească decretul de beatificare. Acesta a fost citit, în limba latină, de Angelo Amato. A urmat, apoi, dezvelirea icoanei fericitului Bogdanffy Szilard, în timp ce corul a intonat un imn dedicat fericiţilor.

În calendarul romano-catolic, fericitul Bogdanffy Szilard va fi sărbătorit în data de 3 octombrie.

Victima regimului comunist

,,Episcopul-martir Bogdanffy a fost ridicat la cinstea altarelor pentru că a refuzat să înfiinţeze şi să conducă o Biserică Romano-Catolică Română independentă de Vatican. Este prima beatificare a unui episcop român care a fost victima regimului comunist”, a declarat Bocskei Laszlo, episcopul romano-catolic de Oradea.

Beatificarea a fost pregătită încă de pe vremea episcopului Tempfly Jozsef. Decretul de beatificare a fost emis, de Papa Benedict al XVI-lea, în 27 martie 2010.

„Beatificarea episcopului-martir Bogdanffy Szilard este un eveniment crucial, nu doar pentru Dieceza de Oradea, ci pentru întreaga Biserică Romano-Catolică. Ea deschide o serie care va continua cu beatificarea fostului episcop Ioan Scheffler din Satu Mare, a episcopului Anton Durkovici din Timişoara şi a tuturor episcopilor martiri romano-catolici şi greco-catolici din România”, a mai precizat Excelenţa Sa Laszlo Bocskei.

C.D.

FACT BOX
Viaţă şi activitate
-Bogdánffy Szilárd s-a născut în 21 februarie 1911, Feketetó din Banatul de Nord
-în anul 1925, s-a înscris la studii la Gimnaziul Piarist din Timişoara, iar în 1929, la Seminarul Teologic din Oradea. A fost hirotonit ca diacon în 5 februarie 1934, iar preot, în iunie 1934.
– afost consacrat în clandestinitate ca episcop-auxiliar de Satu Mare şi Oradea la 14 februarie 1949, la  38 ani,
– a fost arestat la 5 aprilie 1949 la Oradea, trecând ulterior prin închisoarile de la Jilava, Capul Midia, Sighet şi Aiud.
-Bogdánffy Szilárd a murit în închisoarea din Aiud la 1 octombrie 1953, la  42 ani.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor