Martirii, omagiați la Bibliotecă

De Crina Dobocan
Martirii, omagiați la Bibliotecă
Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea, împreună cu Episcopia Greco-Catolică Oradea și Asociaţia Ecumenică a Cavalerilor Templieri „Sancta Cruce” au venisat, marți, în holul Bibliotecii, expoziţia „Martirii”.

Expoziția, care poate fi vizionată timp de 10 zile, cuprinde portrete ale celor șapte fericiți episcopi martiri români greco-catolici beatificați de Papa Francisc la Blaj. Portretele au fost realizate de artistul plastic Ştefan Popa-Popa’s.

Expoziția a fost prezentată de prof. Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene, PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, dr. Dorin Petresc și prof. univ. dr. Sigismund Duma, și dr. Silviu Sana.

„Prezența celor șapte episcopi în această expoziție se datorează artistului plastic Ştefan Popa-Popa’s. Suntem și mai mândri că vernisăm această expoziție la Oradea, datorită, în primul rând, PSS Virgil Bercea. În plus, personalitatea episcopului Valeriu Traian Frențiu este una remarcabilă. Faptul că această expoziție este vernisată la noi este o dovadă în plus că aici, în Oradea, este un puternic suflu pentru trecut, pentru martirii Bisericii Greco-Catolice, iar aste ne umple de bucurie. Faptul că astăzi sunt prezenți și cei doi profesori din Hunedoara și din Timișoara (dr. Dorin Petresc și prof. univ. dr. Sigismund Duma) ne mulțumește și mai mult. Este un moment important pentru că se desfășoară după vizita Papei Francisc care i-a beatificat pe cei șapte episcopi martiri la Blaj, iar acest lucru consonează în plus cu sufletele noastre”, a spus Ligia Mirișan.

Libertate

Episcopul Virgil Bercea a lăudat finețea cu care caricaturistul a realizat portretele episcopilor recent beatificați.

„Îl laud pentru frumusețea cu care a reușit să înnobileze acești episcopi. Chiar înainte de vernisaj, o persoană din public a arătat cât de vii par episcopii pictați de Popa’s. Dincolo de asta, voiam să vă spun că la Blaj, pe Câmpia Libertății, Papa a spus: «ceea ce v-au restituit vouă acești episcopi martiri este libertatea». A fi liber! Ei au fost cu adevărat liberi, chiar dacă erau în pușcărie. Și chiar dacă au murit, au murit pentru Cristos. Și au acceptat această suferință pentru Cristos. Nu au fost niciodată revoltați, niciodată răzvrătiți. Ce mare exemplu pentru noi să știm să înțelegem valoarea libertății și să o trăim! Nu putem să îi oprimăm pe cei de lângă noi din nici un punct de vedere”, a afirmat PSS Virgil Bercea.

Acesta a arătat că episcopiii beatificați nu sunt doar ai Bisericii Greco-Catolice, ci sunt ai țării noastre, ai neamului nostru.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !