Martor la căderea Zidului

Aceasta este convigerea membrilor etniei germane din Bihor. Oameni de cultura, deportati în lagarele de munca din Rusia, si un martor la caderea Zidului Berlinului au participat la seminarul organizat de Forumul German la Oradea cu ocazia Zilei Germaniei.

În fiecare an, la 4 octombrie, nemtii sarbatoresc unificarea Germaniei. Participantii la întâlnire au dorit o manifestare interactiva, care sa reuneasca participanti directi la dramele suferite de nemtii exterminati la munca fortata în Rusia, dar si reprezentanti ai tinerilor apartinând acestei etnii. O prezenta inedita a fost un profesor din Germania care preda la Colegiul Eminescu si care si-a povestit experienta personala traita la caderea Zidului Berlinului. Marturii


„Trebuia sa mergem într-o excursie în Germania de Est. O tara total straina pentru noi, unde trebuia sa vedem ce e acela comunism, ghidati de un socialist. Era chiar în noaptea de 8 spre 9 noiembrie 1989, povesteste profesorul. Stiam ca dincolo sunt manifestari de strada, dar altceva nimic. Dintr-o data am aflat ca nu o sa mai avem nevoie de acte ca sa plecam. Noua ni s-a parut ca scopul excursiei, acela de a vedea o tara comunista, nu-l vom mai atinge. Ajunsi acolo, am vazut ca limba e alta, dar tot întelegeam. Diferenta de cultura exista, unificarea s-a facut, chiar daca sunt sentimente contradictorii”.

Bursasiu Veronica