MASH 2016: accidente cu victime multiple, cutremure, atentate cu bombă, calamităţi

De Otilia Șandor
MASH 2016: accidente cu victime multiple, cutremure, atentate cu bombă, calamităţi
Tabăra cu tradiţie MASH adaugă noi teme de pregătire printre care și accidentele cu victime multiple, atentatele cu bombă, cutremure și alte calamnități.

Ediţia cu numărul 21 din al 16-lea an de funcţionare a taberei MASH (Medical Adventure School în Holiday) va avea în acest an teme de pregătire în plus, adaptate contextului actual în care se află România şi Europa. Studenţii la medicină şi stomatologie din toată ţara care se vor instrui la MASH pentru a putea supravieţui şi pentru a putea salva în situaţii de urgenţă, vor învăţa şi cum să se descurce în situaţii noi de urgenţă: accidente cu victime multiple, atentate cu bombă, cutremure, alte calamităţi.

Diferă de medicina de asfalt

Astfel, studenţii vor fi, între 9 şi 16 august a.c., în Munţii Apuseni, pe Platoul Padiş, într-o locaţie special aleasă de organizatori, datorită condiţiilor (fără resurse electrice, fără apă curentă, canalizare sau orice fel de infrastructură) care creează un context cât mai apropiat de o situaţie reală de salvare.

Cei prezenţi vor învăţa de la profesionişti – medici, instructori Salvamont- Salvaspeo etc să se salveze şi să salveze oameni în condiții extreme, mult diferite de cele din cazuistica medicală. Vor face exerciţii în peşteri, vor simula salvări ale oamenilor ce suferă accidente cu tiroliana sau în urma altor sporturi extreme, fiind supuşi astfel la eforturi fizice şi pshice intense pentru a fi pregătiţi să se descurce în situaţii reale de maximă urgenţă. Organizatorii taberei sunt aceiaşi: Asociaţia SARTISS, Salvamont-Salvaspeo Bihor, Facultatea de Medicină.

Lucian Nistor, de la Salvamont-Salvaspeo, a explicat că viitorii medici vor fi obişnuiţi să gestioneze resursa umană şi materială existentă într-un cadru natural. Studenţii vor dobândi deprinderi şi aptitudini pe care nu le pot învăţa din medicina de asfalt, a adăugat dr. Hadrian Borcea, medic UPU Judeţean Oradea – SMURD Bihor. În data de 13 august, la ora 15:00, pe Platou se va organiza un exerciţiu demonstrativ.

În cele 20 de ediţii de până acum, circa 1000 de studenţi au fost instruiţi să se autosalveze şi să salveze oameni aflaţi în situaţii limită. Dintre cei circa 1000 de oameni, în jur de 100 au rămas în sistemul medical de urgenţă sau în sistemul de urgenţă în diferite zone ale ţării, unii fiind invitaţi acum ca lectori în tabăra MASH.

Ce este M.A.S.H?

M.A.S.H este o tabără care presupune:
– o săptămâna de stat la cort,
– cursuri zilnice pe teme de prim ajutor certificate de Consiliul Naţional Român de Resuscitare -CNRR, precum şi alte cursuri,
– drumeţii în Munţii Apuseni,
– zile tehnice şi de teambuilding: tiroliană, rapel, căţărare etc,
– concursuri tematice,
– demostraţia unei intervenţii de salvare în situaţii speciale,
– stabilirea unui punct de prim ajutor în zona taberei şi acordarea primul ajutor calificat pentru întreaga populaţie a zonei respective,
– educaţie montană şi ecologică,
– promovarea sistemelor moderne de comunicare pentru intervenţii şi a aparaturilor specifice,
– animaţie socio-educativă şi elemente de psiho-pedagogie,
– seri sociale cu foc de tabără şi chitară.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !