Maşini radiate automat din circulaţie

Maşini radiate automat din circulaţie
Mii de maşini din judeţ vor fi radiate automat din circulaţie, începând de marti, 6 martie, deşi mulţi dintre proprietari nu au habar de existenţa acestei legi. 


Situaţia din judeţ

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Hunedoara, aduce la cunoştinţă publică unele măsuri privind vehiculele rutiere înmatriculate, în conformitate cu art. 6 din Legea nr. 432 / 27.11.2006 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 189/2005, publicată în Monitorul Oficial nr. 976/06.12.2006.
Vehiculele ale căror certificate de înmatriculare eliberate conform Regulamentului pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulaţia pe drumurile publice, nu au fost preschimbate până la data de 31.10.2001, înmatricularea se radiază de drept, dacă deţinătorul nu solicită preschimbarea certificatului în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Prin certificate de înmatriculare eliberate conform Decretului nr. 328/1966 se înţelege acele certificate emise până în anul 1997, care potrivit H.G. 778/1995, H.G. 166/1997 şi H.G. 1015/2000 (hotărâri privind modificarea Regulamentului pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966), trebuiau schimbate până la 31.10.2001.
În perioada iunie – octombrie 2006, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Hunedoara a transmis celor aproximativ 10.000 de posesori ai unor astfel de certificate, scrisori de atenţionare. În urma acestui demers au fost preschimbate aproximativ 500 de documente model vechi, restul opinând că nu mai există fizic, întrucât au aparţinut, în general, unor unităţi economice desfiinţate (C.A.P. – uri, I.A.S. – uri, alte întreprinderi de stat), pentru care nu s-a solicitat radierea vehiculelor din evidenţă.
Certificatele valabile sunt doar cele eliberate începând cu anul 1997, în sistem informatic, aşa cum sunt prezentate în exemplul ataşat prezentului comunicat.

In ţară

Vor fi radiate şi maşini cu numere noi. Sute de mii de masini din toata tara vor fi radiate automat din circulatie, incepand de marti, 6 martie, desi multi dintre proprietari nu au habar de existenta legii in baza careia autoritatile fac acest lucru.
Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ieri, intr-un comunicat oficial, ca vor fi scoase din circulatie toate autovehiculele ale caror certificate de inmatriculare au fost eliberate in baza vechiului Cod Rutier.

In aceasta categorie nu intra insa numai masinile cu numere vechi, asa cum au anuntat initial sefii de la Inmatriculari, ci toate autovehiculele inscrise in circulatie inainte de 1997. Adica si masinile cu numere noi (formate din prescurtarea judetului de resedinta, urmata de doua cifre si trei litere), valabile de la 1 iulie 1993, care nu si-au schimbat proprietarul in ultimii sase ani.

Desi, dupa 6 martie, soferii prinsi conducand astfel de autovehicule risca dosare penale, mare parte nu au fost instiintati de politie despre iminenta radiere.

Doar 400.000 de norocosi

MAI arata ca, incepand din 6 decembrie 2006, data la care noile prevederi legale au fost publicate in Monitorul Oficial, au primit instiintari aproximativ 400.000 de posesori de certificate de inmatriculare vechi.

“Nu aveam obligatia legala sa trimitem astfel de instiintari. Am trimis celor pe care i-am identificat in evidentele noastre, tinute manual”, ne-a declarat subcomisarul Mihai Enache, purtator de cuvant al DRPCIV.

Neoficial, politistii recunosc ca multi dintre proprietarii de vehicule aflate in pragul radierii nu au aflat de existenta noii legi si ca ar fi fost bine ca aceasta sa fie facuta publica ceva mai devreme. In schimb, se plang acum de aglomeratia de la ghisee.

Pe de alta parte, MAI a anuntat ieri ca oamenii mai au la dispozitie cinci zile pentru a-si preschimba certificatele de inmatriculare. Daca tinem cont insa ca, sambata, ghiseele Birourilor de Inmatriculari sunt deschise pentru public patru ore (de la 8.00 la 12.00), vedem ca este vorba, de fapt, de doar trei zile.

“E bataie de joc!”

“Nu am stiut nimic, nu am primit nicio instiintare. Am o Dacia 1310, pe care o folosesc aproape zilnic, inmatriculata acum 12 ani – cand am cumparat-o. (É) E drept ca am vazut ceva in presa – acum doua zile, parca -, dar am stat linistit pentru ca au spus ca vor fi radiate doar autoturismele cu numere vechi de inmatriculare”, ne-a declarat, indignat, un sofer bucurestean.

“E bataie de joc. Am un Cielo, pe care l-am cumparat in 1995. Daca nu reusesc sa-mi preschimb talonul pana marti o sa-i dau in judecata.

Nu au dreptul sa ma ameninte acum cu dosar penal, pentru ca nu sunt obligat sa citesc fiecare Monitor Oficial.

Daca s-au hotarat sa le radieze automat, fara sa anunte, ar trebui sa le si inmatriculeze automat”, il completeaza Dragos Popescu, un alt sofer din Capitala.

CL0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !