Măsuri de prevenire a gripei aviare

Previn apariţia gripei aviare
Previn apariţia gripei aviare
Activitatea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) din domeniul sănătății animalelor s-a concentrat, în ultima perioada, pe situația gripei aviare.


Urmare a informaţiilor primite de la Comisia Europeană şi mesajele de alertă ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală referitoare la situaţia epidemiologică privind influenţa aviară din Uniunea Europenă, ANSVSA a întreprins mai multe măsuri suplimentare pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.

Astfel, se realizează monitorizarea severă a comerţului intracomunitar, precum și verificarea tuturor transporturilor de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de influenţă aviară. S-a dispus respectarea cu stricteţe a condiţiilor de biosecuritate în fermele comerciale de păsări şi în gospodăriile populaţiei, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă migraţia păsărilor sălbatice ce se află în plină desfăşurare şi rolul păsărilor sălbatice în difuzarea virusului gripal aviar.

S-a realizat informarea primăriilor, fermierilor şi a instituţiilor ce deţin responsabilităţi în supravegherea păsărilor sălbatice asupra evoluţiei focarelor de gripă aviară din alte ţări şi a măsurilor care trebuie respectate pentru a evita apariţia bolii. S-au dispus intensificarea măsurilor specifice privind gripa aviară în exploataţiile comerciale şi revizuirea programelor de biosecuritate. Au fost notificate primăriile să dispună interzicerea accesului palmipedelor (raţe, gâşte) la luciul de apă şi să informeze cetăţenii asupra obligativităţii menţinerii păsărilor în gospodărie.

Instruirea medicilor veterinari pentru asigurarea unei supravegheri sanitare veterinare continue privind influenţa aviară şi a respectării legislaţiei specifice, controlul implementării planurilor de biosecuritate la nivelul exploataţiilor comerciale avicole, precum şi corectitudinea desfăşurării activităţilor de comercializare a păsărilor vii şi impunerea de restricţii şi măsuri corespunzatoare în cazul în care sunt depistate neconformităţi, dar şi verificarea şi asigurarea permanentă a stocurilor de materii prime necesare laboratoarelor pentru executarea la timp a tuturor examenelor cerute din teritoriu şi a stocurilor de materiale necesare pentru intervenţie în caz de necesitate, a echipamentelor de protecţie şi a stării utilajelor de dezinfecţie la nivelul DSVSA-lor judeţene, reprezintă alte măsuri luate în acest sens.

Autorităţile veterinare competente de la nivel teritorial colaborează cu inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, cu asociaţiile vânătorilor şi pescarilor sportivi din România şi cu Asociaţia Ornitologică Română, în scopul culegerii de date referitoare la speciile de păsări salbatice existente pe teritoriul României şi la starea de sănătate a acestora.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !