Măsuri pentru angajaţi, în caz de temperaturi scăzute

Reactualizat la:
Protecţie pentru angajaţii care lucrează la temperaturi scăzute
Protecţie pentru angajaţii care lucrează la temperaturi scăzute
Angajatorii trebuie să ia măsuri de protecţia a angajaţilor în caz de temperaturi extrem de scăzute.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor îi avertizează pe angajatori să ia măsurile ce se impun, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000, în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Măsurile minimale

În cazul activităţilor în aer liber, angajatorii trebuie să distribuie ceai fierbinte în cantitate de 0,5 –1 litru/persoană/schimb. De asemenea, trebuie acordate pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare. În acest scop se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător, precum şi echipament individual de protecţie.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de urgenţă nr. 99/2000: reducerea programului de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale”, se spune în comunicatul semnat de Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme scăzute, se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. Pentru constatarea nerealizării măsurilor prevăzute mai sus, inspectorii de muncă vor aplica, acolo unde este cazul, sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege.

„Când termometrul scade sub minus 20 de grade sau în condiții de vânt, care pot fi corelate cu aceste valori angajatorii trebuie să ia măsurile prevăzute de lege și pe care le amintim în fiecare an. Iar salariații au obligația să se conformeze acestor măsuri, în primul rând pentru propria lor protecție, securitate și sănătate la locurile de muncă. Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaților se mențin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă”, a subliniat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !