Masuri privind fantanile poluate cu nitrati in Timis

De Delia S. Barbu
Masuri privind fantanile poluate cu nitrati in Timis
Masuri privind fantanile poluate cu nitrati in Timis
Timişoara a găzduit, marţi, deschiderea campaniei de sensibilizare a proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi” în Bazinul Hidrografic Banat. A fost abordat şi subiectul celor 14 localităţi din Timiş, unde fântânile sunt poluate cu substanţe chimice, care s-au infiltrat în pânza freatică din grajdurile sau din fermele oamenilor. Discuţiile durează două zile.

Experţi de mediu şi reprezentanţi ai Ministerului Mediului au prezentat, marţi, la Timişoara, proiectul Controlul Poluării cu Nutrienţi şi au detaliat măsurile de protecţie a solului şi apelor în contextual actual. Preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate în contextul în care peste 1.900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Pe lista localităţilor vulnerabile la poluarea cu nitraţi în Bazinul Hidrografic Banat sunt menţionate 14 localităţi din judeţul Timiş.

În aceste zone fântânile din mediul rural sunt poluate cu substanţe chimice, care s-au infiltrat în pânza freatică din grajdurile sau din fermele oamenilor. Nitraţii sunt periculoşi pentru că apa infestată odată consumată scade rezistenţa generală a organismului, iar sugarii şi copiii pot chiar să moară. Nitraţii pot provoca, de asemenea, avorturi spontane şi infertilitate masculină. „Fermele de porci şi păsări reprezintă principala sursă de poluare a solului şi apei din vestul ţării”, au spus reprezentanţii Agenţiei de Mediu Timişoara. Iar obiectivul agenţiei este acela de reducere a deversării, pe termen lung, în ape, a acestor substanţe.

„Este, practic, o discuţie tehnică între factorii abilitaţi să acţioneze pentru reducerea poluării”, a mai punctat Gabriela Lambrino, director executiv, Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş.În zona de vest a ţării există 41 de zone vulberabile, toate provenind din activităţi agricole. La discuţii sunt prezenţi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, APIA, Autoritatea Sanitar Veterinară, DSP, Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad, Mehedinţi şi Gorj.

Se discută despre Legislatia europeană de mediu şi institutiile europene, despre legislaţia de mediu din România şi instituţiile de mediu, poluarea şi efectele ei asupra mediului, măsuri de protecţie. Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate.

Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. În rândul tarilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor şi a solurilor cu nitriţi şi nitraţi, prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd. În cadrul Campaniei au mai fost organizate workshop-uri în mai multe oraşe din ţară. După ce se termină aceste întâlniri, reprezentanţii instituţiilor de mediu vor merge în comune pentru a se întâlni cu cetăţenii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !