Maternitatea nuferilor din Băile Felix

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
3Comentarii
Maternitatea nuferilor din Băile Felix
Printr-un proiect finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România o echipă de specialisti formată din lector dr. Cristian F. Blidar , prof. Dr Ludovic Gilău, biologul Renata Sollosi și Daniel Șinca încearcă, cu sprijinul SCT Felix, aclimatizarea nufărului termal într-un nou habitat, bazinul 3 de la Băile Felix.

Adică în unul dintre lacurile confundate adesea cu „lacuri cu nuferi”, repreyentat de Rezervația Naturală Pârâul Peța de la 1 Mai. Lacurile cu nuferi din Băule Felix au fost realizate de societatea de turism cu scopul de a oferi un punct de atracție turiștilor, momente de relaxare și contemplare a naturii.

lotus-2

Specialiștii explică turiștilor imaginea oferită acum de bazinul numărul 3, un luciu de apă, presărat cu un fel de coșeri izolate:„Rezervația Naturală «Pârâul Pețea» de la 1 Mai a fost singurul loc din lume unde existau nuferi termali, roșioara termală și specia de melc melanopsis parreyssi, găzduite în cadrul habitatului 31A) Ape termale din Transilvania acoperite de lotus, drețe. Toate speciile de mai sus au sdispărut din mediul natural, din cauza problemelor privind alimentarea cu apă termală a Rezervației Naturale”.

O echipă de specialiști din cadrul Universităţii din Oradea, condusă de dr. Cristian F. Blidar a reuşit să ţină în viaţă lotusul termal. În același timp, la Galați, într-un acvariu, puii de roșioară termală obținuți în captivitate , ca și adulții sunt pregătiți pentru a trăi într-un mediu apropiat ca și condiții de cel de proveniență. Biologul Cristian Blidar explica recent evoluția situației din cadrul bazinul numărul III din Băile Felix afirmând că „Am reuşit să obţinem inclusiv fructe şi seminte care au reuşit să germineze, eu consider că suntem pe drumul cel bun”.

Lotusul termal se afla deja în bazin și se înceracă aclimatizarea sa. În ceea ce privește relocarea peștilor, specialiștii sunt optimiști considerând că bazinul trei oferă condiții similare cu cel din Ochiul Mare din Rezervaţia Peţea.

Taguri: ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor