Mătuşi Tamara pentru poliţişti

4Comentarii
Mătuşi Tamara pentru poliţişti
Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Oradeaa verificat până în prezent 15 dosare ale unor funcţionari publici, asupra cărora planau suspiciuni că şi-au dobândit bunurile ilegal.

Toate dosarele verificate au fost însă clasate, deşi în câteva cazuri au fost găsite diferenţe între valoarea bunurilor deţinute şi a veniturilor. Însă legea spune că pot fi verificate averile dobândite abia după anul 1996, când prevederile ei au intrat în vigoare.

Aceasta deşi există suspiciuni privind modul de obţinere a averilor înainte de această perioadă. Dintre cei controlaţi, cei mai mulţi sunt poliţişti şi poliţişti de frontieră, însă şi fostul prefect Augustin Dudaş şi ex-subprefectul Ioan Osoianu, din Bihor, precum şi omologii lor din Satu Mare. Când s-au constatat venituri mai mici decât bunurile deţinute, cei în cauză justifică diferenţele prin moşteniri şi donaţii.

Vilă de sute de mii de dolari

Este şi cazul comisarului Marin Cornea, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Bihor, a cărui avere a fost verificată în 2002. În acel moment, comisia aprecia că în perioada 1999 – 2001 ofiţerul a achiziţionat bunuri în valoare de 228.000.000 de lei, mai mult decât venitul său. Însă tot în aceeaşi perioadă, soţia angajatului IPJ a declarat că primit o donaţie de 80.000.000 de lei şi un împrumut de 4.000 de mărci, iar ofiţerul a fost împrumutat şi el cu 80.000.000 de lei.

În urma unor articole din presa locală, în anul 2002 este verificat de Comisia de Cercetare a Averilor şi comisarul Avram Roşia, din cadrul IPJ Bihor, despre care existau informaţii că deţinea o casă în valoare de 200.000 de dolari, mult peste venituri. Deşi în sesizarea depusă la comisie se cerea verificarea bunurilor dobândite între 1991 – 2001, legea nu permite decât verificarea începând cu 1996. Numai că aproape toate bunurile deţinute de ofiţer provin dinainte de acest an.

Rubedenii milostive

Averi din donaţii, împrumuturi sau moşteniri au făcut şi Octavian Gavriluţ, din cadrul IPJ Bihor, a cărui soţie a primit un Toyota RAV 4 evaluat în 2001 la 150.000.000 de lei, sau colonelul Emil Damian, tot din cadrul IPJ Bihor, care a primit un împrumut de 5.000 de dolari de la sora lui, bani pe care la data verificării nu îi restituise încă. Totodată, Emil Damian susţine că a fost ajutat cu alimente şi de părinţi, fapt care i-a diminuat cheltuielile de întreţinere.

Un caz actual – atins în presă de chiar şeful IPJ Bihor, comisarul Liviu Popa – îl reprezintă o vilă impunătoare construită la intrarea în Baile Felix. Dar în ciuda zvonurilor că ea ar aparţine familiei comisarului-şef Florian Teuca, fostul adjunct al şefului IPJ Bihor nu şi-a trecut-o anul trecut în declaraţia de avere, înainte de ieşirea la pensie în 2005.

Georgiana Anghel4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor