Mazilirea rectorului, în vizor

BUCUREŞTI/ORADEA – Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEdC) poate emite un ordin de suspendare a rectorului Universităţii Oradea doar dacă instanţa hotărăşte că este vinovat, conform Legii învăţământului nr. 84/1995.

Însă MEdC precizează că şi Senatul Universităţii poate lua o decizie de suspendare a rectorului Traian Teodor Maghiar, dacă apreciază că se impune acest lucru.
Confruntat ieri cu noul comunicat al MEdC în ce priveşte Universitatea Oradea, secretarul ştiinţific al Senatului orădean, prof. univ. dr. Mircea Teodor Pop ne-a declarat: „Profesorii mai au două zile de concediu. Săptămâna viitoare oricum urma să se convoace Senatul Universităţii pentru alte aspecte. Dată fiind situaţia, aproape sigur că se va convoca şi se va dezbate şi situaţia generată în urma comunicatului DNA”.
Reamintim că pe site-ul Ministerului (www.edu.ro) este postat raportul echipei de control care a verificat în octombrie sesizările privind neregularităţile prezente la Universitatea Oradea. Raportul postat în decembrie este axat însă pe eliberarea nelegală a patru diplome de absolvenţi pentru patru cetăţeni italieni, sesizare preluată apoi în rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Bani din studenţi fictivi
Însă prejudiciul de circa 900 miliarde de lei vechi anunţat marţi de procurorii Anticorupţie se referă la fondurile alocate Universităţii Oradea de către MEdC pentru cifra de studenţi raportată de rectorul Teodor Maghiar şi perpetuată de succesorul acestuia, Teodor Traian Maghiar.
De remarcat însă că inadvertenţa constatată în 2007 de procurorii DNA a fost sesizată încă din 2003 de
către Direcţia de Control Financiar Oradea. Astfel, pe lângă alte deficienţe de ordinul miliardelor, inspectorii financiari au constatat că se raportase un număr aproape triplu de studenţi echivalenţi, adică 21.455, faţă de realul de circa 7.700.
„Faţă de această neregularitate, competenţa noastră s-a rezumat la a sesiza încă din 2003 Curtea de Conturi Bucureşti, cea care avea prerogative de a face verificări la nivelul Ministerul Educaţiei şi Cercetării”, observă Ioan Gheorghe Ţara, directorul Direcţiei de Control Financiar Oradea.

Ex-ministrul se disculpă
Solicitat de ziarişti pe acest aspect, ministrul MEdC din acea perioadă, Alexandru Athanasiu, se eschivează acum de răspundere, explicând că nu el personal s-a ocupat de alocarea fondurilor pentru centrele universitare, ci Consiliul Naţional de Finanţare din subordinea Ministerului.
Cert este că actualul euro-parlamentar PSD Bihor a fost numit ministru în septembrie 2003, ori comunicatul DNA arată că „din cercetările efectuate a reieşit că în noiembrie 2004, învinuitul Maghiar Teodor Traian, actualul rector al Universităţii din Oradea, a semnat şi transmis la MEC o adresă prin care a atestat în fals date cu privire la numărul studenţilor raportaţi, ceea ce a determinat cauzarea unui prejudiciu la bugetul de stat în valoare de 117.701.289.000 ROL”.

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !