Maziliri temporare și definitive, la Consiliul Județean

Mang, Pasztor şi Bodea şi-au satisfăcut pofta ce-au poftit-o
Mang, Pasztor şi Bodea şi-au satisfăcut pofta ce-au poftit-o
Direcția de Proiecte condusă de Horia Carțiș a fost desființată de conducerea CJ Bihor. Și șeful DGASPC Bihor este pe cracă.

De marți, Consiliul Județean are o nouă organigramă votată. Din aceasta nu mai face parte Horia Carțiș, omul care în mandatul președintelui Cornel Popa tăia și spânzura în Consiliul Județean. Carțiș a devenit director al Direcției de Proiecte din CJ Bihor chiar în primele zile de mandat ale noii conduceri, în urma unui concurs organizat în ultimele zile ale mandatului Popa.

Nu este deloc exclus ca, în urma acestei decizii, Horia Carțiș să se îndrepte pe cale legală împotriva conducerii Pasztor – Mang – Bodea. De asemenea, prin această nouă organigramă, Secretarul Județului rămâne fără direcții în subordine. Este cunoscută relația proastă între Carmen Soltănel și șefii UDMR, PSD, ALDE de la Județ.

Consilierii județeni PNL nu au votat deloc noua organigramă, pe care au catalogat-o ca fiind una schiloadă. Proiectul a trecut, însă, cu votul majorității.

„Constatăm că persoanele incomode au fost îndepărtate. Este desființată Direcția de Proiecte și nu se pune nimic în loc. Prin comparație, Primăria Oradea are 15 persoane în Direcția de Proiecte. CJ renunță, nu îi interesează și se ocupă de reglări de conturi cu anumiți angajați care nu au culoarea politică potrivită sau nu sunt buni executanți. Este clar că această organigramă nu are nicio legătură cu dezvoltarea județului. Are legătură cu diverse persoane cu diverse frustrări și insomnii”, a declarat consilierul Avrigeanu, șeful grupului PNL, înainte de momentul votului.

Șefii de la prezidiu au reacționat. Pasztor: „În tot ce există astăzi ca proiecte europene, din păcate, această direcție are o cotă-parte foarte mică. Avem undeva actualmente 120 milioane de euro, proiecte câștigate, în derulare. Să știți că în parte covârșitoare a lucrat la ele managerul de județ.
Din păcate, asta e varianta tristă a problemelor”.

Vicele Mang: „Nu suntem frustrați și dormim relativ bine, chiar dacă puține ore. Noua organigramă a fost făcută ca urmare a constatărilor din cei doi ani. Nu puteam să o facem mai devreme, deoarce știam că nu veți vota. Unii au interes politic ca treburile în CJ Bihor să meargă prost, cu piciorul pe frână.
Lucrurile erau făcute de Direcția Tehnică, de dl. Cheșeli, care, la final, pentru urcarea achizițiilor pe SEAP, apelau la Direcția Proiecte. Nu știu să fi venit cu vreo inițiativă, în acești doi ani, cu proiecte”. Mai mult chiar, șeful PSD Bihor a trecut la atac: „Opt ani de zile s-a umplut Consiliul de membri PD, PNL, și veniți să ne dați cifre: 12 oameni am angajat, din care 4 sunt peneliști. La Primăria Oradea, din angajații din 2008, dacă mai sunt doi – trei. Restul au fost dați afară. De aia merge ca o orchestră. Aici, au indicații politice de la partid”.

Vicele Bodea: „Orice conducere, în momentul în care își asumă un mandat, dorește să lucreze cu un personal și o organigramă cât mai lucrativă și eficientă. Consider că este doar începutul”.
În privința secretarului Soltănel, Mang spune că s-a luat modelul Primăriei Oradea, unde secretarul Vila „nu are în subordine nimic. Nu scrie niciunde în lege că secretarul trebuie să aibă cabinet și direcție în subordine”.

Șefii CJ au dat asigurări consilierilor din Opoziție că se reduce schema de personal până la 186 de persoane, după ce în ultimele săptămâni au renunțat mai multe persoane, a declarat președintele Pasztor.

„Cei cărora li se desființează postul vor primi preaviz și vor putea opta pentru posturile disponibile, conform cu calificarea lor”, a mai adăugat președintele CJ Bihor.

Contactat de JURNAL BIHOREAN & BIHON, Carțiș nu a vrut să facă declarații.

Puia, mazilit „temporar”

Longevivul director al Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, Călin Puia, a fost mutat din funcția de director general al acestei instituții, pe perioada în care este cercetat disciplinar.

Puia va fi transferat, cu același salariu de director, la Direcția de Evidență a Persoanei, pe un post de consilier superior clasa I.

Vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang, a motivat decizia prin solicitarea făcută de Ministerul Muncii și de către prefectul județului Bihor, în urma verificărilor Corpului de Control și a Curții de Conturi.

Puia este membru PNL Bihor, la fel ca Horia Carțiș. Grupul consilierilor județeni PNL a refuzat să voteze în vreun fel proiectul de hotărâre pus pe ordinea de zi. Proiectul a trecut cu votul aleșilor PSD, UDMR și ALDE.

Președintele Pasztor a declarat că Puia va fi cercetat pentru mai multe probleme descoperite la Direcție. Printre „capetele de acuzare”, problema copiilor instituționalizați lăsați sau care urmau să fie lăsați să părăsească țara fără acordul tutorelui, adică fără acordul președintelui Consiliului Județean, caz clasat, totuși, dar și cea a adopțiilor internaționale.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor