MAZIPOS – marea premieră la Oradea

De Veronica Bursaşiu
MAZIPOS – marea premieră la Oradea
Proiectul MAZIPOS a fost prezentat în Banská Bystrica, Košice (Slovacia), Jalovik (Serbia) și Washington, D.C. (SUA). După un an-pilot a avut loc marea premieră la Oradea.

Vernisajul MAZIPOS a avut loc pe str. Republicii nr. 47, la Galeria de Artă Visual Kontakt. Prima ediție MAZIPOS a fost lansată anul trecut, cu 25 de artiști. Această colaborare, după care a urmat expoziția Local Municipalities, prezentată anul trecut, a devenit ceea ce vedem acum: un fanzin trimestrial, care funcționează ca o expoziție ambulantă. „MAZIPOS (prescurtare pentru mail/zine/poster) are ca scop promovarea artiștilor din diferite părți ale lumii, folosind atât propria lor rețea, cât și un mijloc ieftin: postere A2, care pot fi expuse în diverse contexte”, spune Gabriel Miloia.

expo4 Imagini din expoziţie Foto: Visual Kontakt ©

„Cu ocazia acestui eveniment am adunat încă două ediții suplimentare, astfel prezentând un număr total de 75 artiști/postere. Suntem recunoscători și fericiți de a avea alături de noi editura letonă Kuš! Comics, care s-a ocupat de selecția artiștilor pentru a treia ediție și vor găzdui anul viitor expoziții în mai multe state baltice. Această bază de date a artiștilor și a lucrărilor lor se va extinde cu timpul și va permite utilizatorilor de pretutindeni să-și prezinte propria expoziție, iar MAZIPOS le va trimite posterele gratis, astfel artiștii vor avea lucrările lor expuse în diferite locații.

Szabo Odon şi Gabriel Miloia Foto: Örs Szeghalmi Szabo Odon şi Gabriel Miloia Foto: Örs Szeghalmi ©

2016 s-a dovedit a fi un adevărat câmp de bătălie atât din punct de vedere politic, cât și economic. Multe țări refuză să privească spre exterior, deși au mai mult acces spre informații, cunoștințe și alte culturi ca niciodată. Pentru ei, proiectele ca MAZIPOS pot deveni repere prin diversitatea și simplitatea lor. Suntem fericiți să aducem o contribuție lumii în care dorim să trăim și sperăm să fie un proiect de succes”, a spus Gabriel Miloia. La evenimentul de la Galeria de Artă Visual Kontakt a participat şi parlamentarul Szabo Odon, care a vorbit despre rolul mecenatului în cultură. Parlamentarul UDMR consideră că la nivel instituţional, Oradea este prea puţin prezentă în acţiuni de mecenat în cultură. Sugestia lansată de Szabo Odon Primăriei Oradea este să acceseze fonduri europene şi în acest domeniu, ştiut fiind că municipiul nu dispune de o galerie de artă în adevăratul sens al cuvântului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !