Medicamente destule, reţete ba!

1Comentariu
ORADEA – Isteria creată la nivel naţional din cauza epuizării din farmacii a plafoanelor alocate pentru eliberarea de medicamente gratuite şi compensate, nu are deocamdată repercursiuni grave şi în Bihor. Din lipsă de reţete, majoritatea farmaciilor bihorene dispun încă de plafoane pentru medicamente. Situatie plafon [.xls – 45KB]

Deşi conducerea Colegiul Farmaciştilor din România acuză casele de asigurări de sănătate că le-au alocat bani mai puţini decât în 2006, acestea se apără. „Într-adevăr multe dintre casele de asigurări de sănătate au reţinut pentru fondul de rezervă 15% din suma alocată în acest sens. Noi am hotărât însă să reţinem pentru acest fond doar 5%, astfel situaţia nu este la fel de gravă ca şi în alte judeţe”, susţine ec. Simona Ardelean, preşedinta CAS Bihor.

Şi totuşi, după cum afirmă şi farmaciştii, fondurile sunt mai mici decât luna trecută. „Pentru luna februarie s-au alocat 33 de miliarde de lei vechi, cu un miliard mai puţin decât luna trecută. Oamenii nu trebuie să intre însă în panică deoarece considerăm că vor fi farmacii care nu-şi vor epuiza foarte repede plafonul”, susţine Eugenia Hamza, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor. Până azi, la ora 15:00, din cele 174 de unităţi farmaceutice bihorene, 42 îşi epuizaseră fondurile, dintre care 13 în Oradea, 5 din Marghita, 2 din Ştei şi 2 din Beiuş.

Criza de reţete continuă

 O explicaţie logică cu privire la numărul mare de farmacii care mai dispun încă de plafoane ne-a fost dată de o farmacistă din teritoriu: „Pur şi simplu oamenii nu s-au înghesuit pentru că nu au avut medicii pe ce să le prescrie medicamentele, din lipsă de reţete”, ne-a mărturisit Laura I., farmacistă. Aceasta în situaţia în care, potrivit afirmaţiilor Oanei Giurcă, purtător de cuvânt al CAS Bihor, săptămâna trecută s-au primit de la Bucureşti, în prima fază, doar 600 topuri de formulare şi vineri au mai venit 300 de topuri, care însă s-au epuizat aproape în întregime. Având în vedere că în mod obişnuit se trimiteau lunar 2.000 de topuri, acum acestea au fost cumpărate rapid de medicii care au ajuns mai repede, în principal de cei orădeni, timp în care cei din teritoriu bat drumurile la Oradea degeaba.

Măsuri la nivel central

Totodată, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a cerut săptămâna trecută tuturor prefecţilor ca împreună cu conducerea caselor de asigurări de sănătate, a autorităţilor de sănătate publică şi a Colegiului Farmaciştilor să analizeze modul în care au fost repartizate fondurile pe farmacii şi să ia toate măsurile necesare pentru a intra în normalitate.

Din rapoartele întocmite de către prefecţi, s-a ajuns la concluzia că aşa-numita criză de medicamente din farmacii a apărut acolo unde legea nu a fost aplicată corect. Aceasta din cauza caselor de asigurări de sănătate care nu au utilizat rezerva specială de fonduri de care beneficiau pentru a o repartiza farmaciilor care şi-au consumat fondurile. Un alt motiv a fost şi creşterea numărului de reţete eliberate pentru tratarea virozelor şi pneumoniilor.

Viorica Borz

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor