Medicamentele luate incorect pot avea efecte neașteptate

1Comentariu
Medicamentele luate incorect pot avea efecte neașteptate
Inspectorii sanitari atrag atenţia asupra utilizării medicamentelor. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor spun că studii realizate la nivel internaţional au relevat că peste 40% dintre oameni nu folosesc corect medicamentele şi aproape 10% din internările în spitale sunt cauzate de folosirea neadecvată a medicamentelor. Unele persoane însă comit erori în folosirea medicamentelor expunându-se la consecinţe care dăunează sănătăţii.


De exemplu, spargerea sau pisarea medicamentelor pentru a fi uşor de înghiţit poate duce la diminuarea sau potenţarea efectului medicamentului respectiv. O parte dintre antibiotice şi medicamente antiinflamatoare trebuie administrate fără să fie sparte sau zdrobite deoarece acţionează în organism pe baza unui principiu: substanţa activă se eliberează încet, iar organismul o asimilează lent, transmite dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor. Medicul spune că atunci când sunt zdrobite există riscul ca organismul să primească o doză mult prea mare într-un timp scurt şi să apară chiar intoxicaţii. În plus, spargerea sau zdrobirea medicamentelor poate să anuleze efectul acestora. O parte dintre medicamente sunt distruse de sucul gastric înainte ca acestea să îşi facă efectul în organism şi de aceea unele pastilele sunt învelite într-o folie protectoare rezistentă la acţiunea sucului gastric.

Fără lapte sau alcool

Toate medicamentele care prezintă toxicitate pentru anumite zone ale corpului (sistemul nervos central, ficat, stomac, inimă) nu trebuie asociate cu alcoolul pentru că vor creşte riscul apariţiei acestor efecte toxice. De exemplu paracetamolul, care luat în doze foarte mari este toxic pentru ficat, în consecinţă combinaţia alcool – paracetamol trebuie evitată. Unele antibiotice (în special tetraciclinele) nu trebuie să fie combinate cu laptele sau diverse produse lactate. Nu este bine să se combine tetraciclinele cu iaurt, lapte, brînză, cu medicamente antiacide, cu produse pe bază de fier. Dacă este neapărat nevoie să se administreze ambele preparate (şi medicamentul şi alimentul) trebuie să existe o pauză de două ore între ele, precizează dr. Rahotă.

Expirate sau ţinute incorect

Medicamentele expirate îşi pierd din proprietăţi şi se degradează, atenţionează doctoriţa. Data de expirare este dată de producători şi reprezintă durata de viaţă a unui medicament. În timp, medicamentele pot suferi numeroase modificări (de exemplu cele lichide se pot separa în mai multe straturi, iar cele solide se pot transforma in pudră). Data de expirare reprezintă data până la care este bine sa fie administrate medicamentele respective. După data de expirare, medicamentele îşi pierd eficienţa şi se degradează treptat. Durata de viaţă a medicamentelor este dată şi de modul în care sunt depozitate. Medicamentele trebuie păstrate în recipientele originale care să fie depozitate în locuri sigure, reci şi întunecoase, unde să nu ajungă razele soarelui, lumina puternică, temperaturile ridicate sau umezeala mare. Medicamentele îşi pot pierde proprietăţile benefice chiar şi înainte de data de expirare, dacă nu sunt depozitate în spaţii potrivite. Unele medicamente (de exemplu insulina, vaccinurile) trebuie păstrate şi transportate cu asigurarea lanţului de frig (nu trebuie păstrate la temeperatura ambiantă, doar în frigider). Depozitarea medicamentelor în dulapurile din baie sau bucătarie este foarte des întâlnită, însă tocmai aceste locuri sunt cele mai puţin sigure pentru medicamente. În baie şi bucătărie, medicamentele sunt expuse la căldură, umezeală şi temperaturi mari, avertizează directorul DSP.

Citiţi prospectul!

Pentru scăderea riscurilor pentru sănătate datorate medicamentelor recomandăm ca orice persoană care utilizează medicamente (cu sau fără indicaţia medicului) să se informeze din prospectul/cutia medicamentului, să cunoască şi să acţioneze în consecinţă privind următoarele aspecte:
-denumirea completă a medicamentului şi pentru ce este indicat să fie administrat;
-cum trebuie administrat, care sunt dozele recomandate şi la ce interval de timp trebuie luate;
-dacă trebuie administrat înainte sau după ce persoana a mâncat;
-cum trebuie depozitat;
-ce efecte secundare poate cauza;
-ce se întâmplă dacă este omisă administrarea unei doze din medicament;
-cum interacţionează cu alte medicamente;
-data de expirare a medicamentului.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor