Medici şi poliţişti, la o masă

La sedinta cu angajatii din substatiile din judet, sustinuta marti la prânz de conducerea Serviciului de Ambulanta Bihor, au participat si reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Judetean Bihor (IPJ Bihor).

Directorul Ambulantei, dr. Tiberiu Bondar, si-a înstiintat subalternii ca a semnat recent un protocol cu Politia, prin care urmeaza sa se întareasca colaborarea dintre cele doua servicii de urgenta.

Radio si protectie fizica

Pe baza protocolului, urmeaza ca masinile Ambulantei sa fie dotate cu statii radio de comunicare, iar echipajele medicale care merg la accidente vor întocmi separat o fisa a victimelor, cu datele de identificare si diagnostic.

Tot pe baza protocolului, a spus doctorul, politistii se obliga sa ofere protectie echipajelor medicale în situatii critice, pentru evitarea eventualelor cazuri de agresiune asupra oamenilor de la Ambulanta.

Dr. Bondar a cerut comisarului Silviu Popa, de la Politia Rutiera, sprijin în caz de accidente pentru victime. Doctorul vrea ca atunci când politistii ajung la locul accidentului sa nu mai lase oameni neavizati sa acorde primul ajutor victimelor:

„Nu moare victima în accident, dar moare din cauza manevrelor gresite facute de oameni binevoitori, dar care nu au notiuni medicale elementare. O miscare a coloanei sau a gâtului poate fi fatala unei victime încarcerate”.

Unii despre altii

Doctorul Bondar i-a adresat si o întrebare retorica rutieristului Popa, referitoare la profesorii care tin cursuri de prim ajutor la scolile de soferi: „Cine sunt cei care predau, ca noi nu îi stim, desi noi am fi cei mai îndreptatiti sa predam notiuni de asistenta medicala în urgenta?”

Comisarul Popa i-a rugat pe angajatii Ambulantei sa nu mai puna în functiune girofarurile de la masini daca nu au urgente majore, în caz contrar va recurge la „felicitari” (a se citi amenzi). Si dr. Bondar si-a mustrat angajatii, declarând ca nu îngaduie nimanui sa se plimbe cu Ambulanta ca sa îsi cumpere placinte sau sa transporte diverse marfuri.

Otilia Sandor