Medicii bihoreni care nu mai pot – sunt în grevă japoneză

De Otilia Șandor
3Comentarii
Medicii bihoreni care nu mai pot – sunt în grevă japoneză
Nu toţi medicii bihoreni au intrat în grevă japoneză, la fel ca şi în alte judeţe pentru că nu sunt membri ai organizaţiilor sindicale de medici.

Astfel că se poate spune că doctorii care poartă de luni timp de o săptămână banderole de grevă japoneză sunt aceia care nu mai pot inghiţi tarele sistemului medical românesc şi probabil, cei care se gândesc serios să plece din ţară, în alte state unde sunt şi respectaţi şi plătiţi mult mai bine.

I-a scris ministrului

Unul dintre medicii de familie bihoreni, a avut curajul şi demnitatea de a-i trimite o scrisoare ministrului Sănătăţii, în care atrage atenţia sumar dar hotărât asupra gravelor probleme din medicina de familie. Pentru a nu da loc la interpretări, redăm întocmai scrisoarea transmis de medicul Valentin Pantea ministrului Sănătăţii.

„D-le ministru Achimaș,

Mă bucur și vă felicit pentru faptul că doriți să redați medicilor locul pe care-l merită în societate. M-aș bucura să nu uitați că și medicii de familie sunt tot medici, că și medicina de familie este o specialitate medicală.

Îmi permit să vă reamintesc că în Europa se pune accent pe medicina de familie, i se recunoaște rolul de bază în sistemul medical și i se alocă minimum 12% din bugetul sănătății. Din păcate, în România, alocarea bugetară pentru medicina de familie este de doar 6% din bugetul Sănătății (se alocă 8% pe medicina primară, dar din aceștia 2% sunt progamele naționale de sănătate, pentru medicina de familie rămânând 6%) cu toate că Banca Mondială recomandă României alocarea a minimum 9%. Mai mult, dacă pentru ceilalți medici salariile au crescut cu 25% în toamnă, urmând ca în primăvara aceasta să mai crească cu încă 25%, medicina de familie a „primit” o scădere a veniturilor cu 0,01% față de anul 2014.

Închei cu speranța că veți găsi timp și energie și pentru a susține și nevoile medicilor de familie“.

Cu deosebită stimă, dr. Valentin Pantea, medic primar MF“.

Birocraţie, SIUI,…

În plus, dr. Valentin Pantea spune că în medicina de familie românească un medic trebuie să piardă prea mult timp cu birocraţia, în detrimentul bolnavilor şi se luptă cu un sistem naţional computerizat cu probleme.

„Fac grevă şi pentru că SIUI-ul nu funcţionează perfect şi pentru că fac prea multe hârtii – birocraţia este maximă la medicina de familie”, spune medicul bihorean, conştient că în urma apariţiei în presă poate avea probleme, aşa cum se întâmplă de regulă când cineva dintr-un anume sistem iese în faţă şi are curajul de a vorbi despre nereguli grave.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor