Medicii bihoreni rezistă „ispitei”

ORADEA – Un studiu realizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” în colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos” şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, în perioada septembrie – octombrie 2007, a scos la iveală date îngrijorătoare: mai mult de jumătate din spitalele din România au deficit de medici şi de asistente.

Potrivit datelor statistice, peste 2.288 de angajaţi din sistemul de sănătate au plecat să muncească în acest an în străinătate. Dintre aceştia, 339 sunt medici, 1.835 de asistenţi medicali şi 54 din alte categorii de personal sanitar superior. Potrivit aceluiaşi studiu, 43% dintre judeţe se confruntă cu o lipsă foarte mare de personal medical. Şi asta în condiţiile în care, în România sunt înregistraţi sub 50.000 de medici, care câştigă în medie pe lună în jur de 400 de euro, pe când un asistent medical câştigă un salariu mediu între 200-300 de euro. Potrivit spuselor dr. Mircea Cinteză, de la Colegiul Medicilor din România, spitalele judeţene cu cea mai mare lipsă de personal medical sunt cele din Tulcea, Călăraşi, Teleorman, Vaslui, cât şi cele din zona centrală din Ardeal. „Avem o lipsă acută de asistente medicale, care au ales să meargă să lucreze pentru salarii decente în special în Germania şi Italia. La Ministerul Sănătăţii există peste 4.000 de cereri ale medicilor specialişti de a merge să lucreze în ţările vestice. În aceste condiţii, sistemul sanitar va pierde 10% din cadrele medicale”, a afirmat dr. Cinteză pe 9 noiembrie în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu medicii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Bihorul stă bine

Fenomenul migraţiei nu i-a molipsit încă şi pe medicii bihoreni. Cel puţin aşa susţin atât reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică Bihor cât şi managerii de spitale. „În Bihor lucrurile stau deocamdată bine. Nu este un judeţ problemă din acest punct de vedere”, susţine dr. Dorel Ţârţ, purtător de cuvânt al ASP Bihor. Acelaşi lucru îl susţine şi dr. Gheorghe Carp, manager al Spitalului Clinic de Copii „Dr. Gavril Curteanu” Oradea. „În anul 2007 niciun medic nu şi-a exprimat dorinţa să plece în altă ţară să muncească. Acelaşi lucru e valabil şi în rândul asistentelor medicale. Noi avem doritori să vină la noi nu să plece”, precizează dr. Carp. Nici nu este de mirare. Spitalul, proaspăt reabilitat aproape în întregime, l-a mulţumit şi pe ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a vizitat această unitate spitalicească pe 9 noiembrie, lăudându-l pe managerul Carp pentru lucrările efectuate aici.

Nici la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea migraţia nu a devenit o problemă îngrijorătoare. Aici însă a devenit deja istorică povestea medicilor de pe Secţia de Diabet dintre care nici până în prezent nu se ştie care renunţă la locul „călduţ” , fiind şapte cadre medicale la un număr de 40 de paturi. „Deocamdată stăm bine la capitolul personal. Eu cred că migraţia cadrelor medicale se va simţi mai accentuat în rândul personalului tânăr”, afirmă ec. Emil Popovici Muţ, managerul Judeţeanului.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase