Medicii, lăsaţi fără reţete!

5Comentarii
Medicii, lăsaţi fără reţete!
ORADEA – Criză fără precedent! Medicii bihoreni sunt puşi în situaţia de a-şi refuza bolnavii. Aceasta pentru că o parte dintre ei au rămas fără formulare.

Criza se datorează întârzierii cu care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat contractul cu Imprimeria Naţională. „Eu am avut noroc cu o colegă care mi-a împrumutat un top de reţete, altfel nu ştiu ce explicaţie le-aş fi dat bolnavilor. Mă întreb ce subterfugiu au găsit alţi medici care şi-au terminat reţetele. Pentru că în această situaţie noi trebuie să oferim explicaţii pacienţilor, şi nu cei de la conducerea CAS”, ne-a declarat ofensat un medic de familie orădean, care susţine că de ani de zile nu s-a întâmplat aşa ceva.

Speră să vină…
Conducerea CAS Bihor susţine că situaţia este aceeaşi în întreaga ţară. „Abia săptămâna trecută a fost semnat contractul pe 2007 între CNAS şi Imprimeria Naţională. Noi sperăm să primim cât mai repede topurile de reţete, având în vedere că suntem avantajaţi că avem la Oradea un punct al Imprimeriei”, susţine Oana Giurcă, purtător de cuvânt al CAS Bihor. În luna ianuarie au existat 2.000 de topuri, a câte 50 de reţete fiecare.

Medicii şi-au cumpărat necesarul pe o lună, ştiind că la începutul lunii viitoare, când vor veni cu raportările, îşi vor putea cumpăra altele. Surpriză însă, CAS Bihor a epuizat toate topurile, până şi rezervele. „Medicii sună în fiecare zi să se intereseze. Sperăm să se remedieze cât de repede situaţia”, adaugă Oana Giurcă. Şi pe bună dreptate, pentru că farmaciştii nu pot elibera medicamentele fără reţetă.

„Nu am avut nici un pacient care să ceară medicamente gratuite ori compensate fără reţetă. Şi nici nu ar putea face acest lucru, pentru că ar fi ilegal să le eliberăm”, ne-a declarat dr. Eugenia Hamza, preşedinte al Colegiului Farmaciştilor Bihor. La limita legalităţii se află însă şi medicii care trebuie să amâne prescrierile pentru bolnavi, fapt ce contrazice codul deontologic al profesiei lor.

Viorica Borz5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor