Medicii pensionaţi se întorc la munca Oradea

ORADEA – În luna ianuarie, profesorii universitari care erau angajaţi la Spitalul Clinic Judeţean Oradea prin integrare clinică, au fost pensionaţi, având în vedere şi pensionarea lor din cadrul Universităţii Oradea, unde aceştia aveau norma de bază.

Dispărând astfel obiectul de integrare clinică, norma de la Spital se transforma în cumul de funcţii. Potrivit legii, medicii care depăşesc vârsta de 65 de ani, îşi pot continua activitatea ca şi medic pe jumătatea de normă până la 70 de ani, dar numai în condiţiile în care conducerea instituţiei sanitare susţine că mai există norme vacante.

Printre cei zece medici care au fost scoşi la pensie în ianuarie de către conducerea Spitalului Judeţean, cei care s-au împotrivit vehement încă de la început au fost dr. Augustin Lenghel, medic pe secţia de Medicină Internă III şi dr. Viorel Porumb, medic la Gastroenterologie.

Aceştia nu au depus armele, ci au atacat în instanţă cererea de pensionare emisă de conducerea Spitalului Judeţean. După ce completul de judecată i-a dat câştig de cauză doar dr. Porumb, dr. Lenghel a făcut recurs, cauza judecându-se la Curtea de Apel, dr. Lenghel fiind declarat câştigător prin hotărâre definitivă.

Conducerea în impas

Ec. Emil Popovici Muţ, managerul Spitalului Clinic Judeţean Oradea este pus astfel în faţa faptului împlinit: din 15 august trebuie să-i reintegreze pe cei doi medici pe posturi.

Ba mai mult, aceeaşi hotărâre le dă dreptul celor doi să primească salariile retroactiv din ianuarie până în prezent. Fiecare va primi astfel câte 50 de milioane de lei vechi. Cât priveşte cererea de a primi şi daune morale, completul de judecată a respins-o.

„Eu nu puteam să accept continuarea activităţii lor pentru că nu mai era loc de nici o jumătate de normă în plus pe nici o secţie. Nici acum nu este. Tocmai de aceea joi am trimis un memoriu Ministerului Sănătăţii prin care le-am explicat situaţia şi le-am cerut suplimentarea cu o jumătate de normă pe fiecare dintre cele două secţii”, susţine ec. Muţ. Oricum din data de 15 august aceştia se vor prezenta din nou la Spital.

 

Dreptul lor…

Dr. Augustin Lenghel susţine că trebuie respectată legea şi că totul este firesc. „Dacă eu doresc să lucrez până la 70 de ani, şi totul este legal, atunci nu consider normal ca angajatorul să-mi ceară să mă pensionez dacă nu doresc. Ceilalţi colegi erau aproape de 70 de ani sau chiar aveau peste, însă eu şi dr. Porumb mai avem câţiva ani până atunci”, ne-a declarat dr. Lenghel, care împlineşte în septembrie 68 de ani, Dr. Porumb fiind mai tânăr cu doi ani.

Viorica Borz

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !