Medicii timisoreni isi vaccineaza copiii impotriva cancerului de col uterin

De Delia S. Barbu
O nouă Campanie națională de vaccinare anti-HPV va începe în luna martie
O nouă Campanie națională de vaccinare anti-HPV va începe în luna martie
O nouă Campanie națională de vaccinare anti-HPV va începe în luna martie a acestui an, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății. Primită în România cu susceptibilitate în urmă cu peste 5 ani, din lipsă de informare, vaccinarea anti-HPV rămâne o sperietoare pentru cea mai mare parte a populației. Ginecologii timișoreni care au fetițe, nu au ezitat să le vaccineze anti-HPV. E doar un exemplu pentru părinții care, neinformați, își expun copiii la o boală mortală ce poate fi prevenită.

„ Vaccinarea anti-HPV va fi disponibilă începând cu luna martie, sau cel târziu finalul trimestrului întâi, pentru un grup țintă de 10-14 ani. Finanțarea va fi asigurată în totalitate de Ministerul Sănătății, la solicitatea părinților. Programul de screening pentru cancerul de col uterin va continua la nivel național”, a declarat recent Adrian Pană din cadrul Ministerului Sănătății.

Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formată la inițiativa Fundației Renașterea, susține demersul Ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, în ceea ce privește programele de prevenție pentru cancerul de col uterin, printre acestea fiind și inițiativa de a relua campania de vaccinare împotriva HPV, soluție care, alături de testarea Babeș Papanicolau, ar putea scădea riscul apariției cancerului de col uterin cu până la 94%.

„Este păcat să existe un vaccin împotriva unei forme de cancer, cancerul de col uterin, iar noi, din lipsă de informație, să nu îl folosim. Suntem datori față de noi, față de copiii noștri și, nu în ultimul rând, față de societate, să întrebăm medicul despre vaccinul anti-HPV și să ne protejăm copiii astfel încât, la vârsta adultă, să nu sufere din cauza unor boli grave pe care le-ar fi putut preveni în copilărie printr-un simplu vaccin”, spune Dana Războiu, ambasador al Coaliției de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România.

 

Alegerile medicilor timișoreni

 

Până în prezent, aproximativ 150 milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost administrate în întreaga lume și numărul este într-o continuă creștere. „Eu mi-am vaccinat fetița anti-HPV. Acum este mare, dar am vaccinat-o în urmă cu mai mulți ani. Chiar dacă nu conferă protecție 100%, vaccinarea anti-HPV este un pas înainte în prevenirea unei afecțiuni ce are vârf de mortalitate și morbiditate în patologia femeii.

Cancerele de col și sân sunt primele două forme de patologie tumorală în România”, spune conf.dr. Narcis Hrubaru, medic primar obstetrică-ginecologie la Clinica Bega Timișoara. Dr. Mihai Băcilă, coordonatorul Clinicii de obstetrică-ginecologie Odobescu are, și el, o fetiță. „Are 15 ani și am vaccinat-o deja anti-HPV. Cred în acest vaccin și s-a dovedit că este foarte eficient. Din păcate, în urmă cu câțiva ani, când a pornit prima campanie de vaccinare HPV în România, nu s-a făcut o informare corectă sau informațiile au fost oferite trunchiat.

Mai mult, au fost promovate anumite cazuri de decese, care nu s-a dovedit că ar fi avut legătură directă cu vaccinarea”, spune dr. Mihai Băcilă. Organismele europene și internaționale recomandă fără ezitare vaccinarea împotriva HPV, iar ca rezultat, peste 20 de țări din cadrul Uniunii Europene desfășoară în acest moment campanii de vaccinare împotriva HPV, inclusiv Bulgaria și Cehia, cele două țări lansând astfel de programe în anul 2012.

“În țări unde există programe de prevenție și screening s-a demonstrat statistic că rata mortalității cauzată de această afecțiune scade dramatic. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV sau depistat la timp prin testul Babeș Papanicolau. Fundația Renașterea promovează prevenția și depistarea precoce a cancerului de col uterin. Fiecare dintre noi, fiecare femeie din România are dreptul de a se informa și de a se proteja pentru a-și păstra sănătatea”, a declarat Mihaela Geoană, președinte Fundația Renașterea.

Vaccinul anti-HPV asigură protecţie împotriva bolilor determinate de tipurile de HPV 6, 11, 16 şi 18 și se adresează în general populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 9 și 45 de ani. Vaccinarea este recomandată în primul rând fetelor cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani, interval de vârstă unde eficacitatea sa este de 99%, dar și targetului secundar, respectiv populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani. Pentru acest target secundar, s-a demonstrat imunogenitate crescută la administrarea vaccinului, acesta fiind intervalul cel mai expus contactării HPV. Se pot vaccina, de asemenea, și tinerele de peste 26 de ani care nu s-au infectat cu HPV.

„Profilul de siguranță al vaccinului anti-HPV a fost evaluat în peste 6 studii clinice randomizate, numai 0,2% din persoanele vaccinate raportând reacții adverse la locul injectării, reacții comune oricărui tip de vacinare. Aceasta demonstrează o tolerabilitate bună a vaccinului anti-HPV, fapt dovedit și de recomandarea diferitelor societăți profesionale recunoscute mondial: Societatea Americană de Cancer, Academia Americană a Medicilor de Familie, Academia Americană de Pediatri, Colegiul American al Ginecologilor”, a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.

Până la urmă, decizia aparține fiecărui părinte în parte. Informația și educația cu privire la acest subiect este, de asemenea, în primul rând, responsabilitatea părinților. Iar cei care țin la sănătatea copiilor lor și cei care doresc detalii, le pot găsi la medicii pediatri, medicii de familie sau medicii ginecologi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !