Medicina moderna si precizia in diagnosticare PET/CT – Tehnologie și performanță în diagnostică

Medicina moderna si precizia in diagnosticare PET/CT – Tehnologie și performanță în diagnostică
Centrul Pozitron-Diagnosztika, Oradea (PET/CT) este o instituție integrată în sistemul medical oncologic din România care asigură servicii de diagnosticare medicală oncologică superioară.

Caracterul exclusiv al centrului este asigurat de echipamentul Siemens Biograph PET/CT şi lanţul tehnologic conex, total închis, de nivel mondial apărute aici pentru prima dată, în cadrul sistemului medical din România. Tehnologia modernă și întreg echipamentul cu care se lucrează în cadrul Centrului, permit specialiștilor realizarea examinărilor performante, între ele enumerându-se și investigația PET/CT – una dintre cele mai eficiente metode de diagnosticare cu rol hotărâtor în diagnosticul oncologic.

Decontare prin CNAS

Centrul Pozitron-Diagnosztika, Oradea asigură servicii de diagnosticare medicală oncologică în regim privat si in regim de decontare conform relatiei contractuale cu CAS Bihor.

Inclusiv examinarea PET/CT se poate realiza prin decontare CNAS. Mai exact, dosarele pacienților care vor beneficia de această facilitate trebuie depuse la Casele de Asigurări de Sănătate județene, – care le transmit pe fax, e-mail sau poșta la CNAS cu adresă de înaintare, având numărul de înregistrare al casei de asigurări de sănătate respective – însă doar după îndeplinirea cerințelor legale și medicale impuse de Centrul PET/CT și CNAS în vederea decontării examinării PET/CT prin CNAS. Detalii și informații se regăsesc pe pagina oficială a PET/CT , la secțiunea Examinarea PET/CT, sau la numerele de telefon: +40259.40.90.90, 0720016121.
pozitron 2

PET/CT – acuratețe și precizie

Importanța dispozitivul PET/CT stă în acuratețea și corectitudinea datelor pe care le oferă. Acesta oferă deopotrivă informații metabolice și anatomice, într-o singură examinare. Iar informațiile obținute prin PET/CT s-au dovedit a fi mult mai precise în evaluarea pacienţilor cu boli maligne cunoscute sau suspectate. Împreună, cele două tipuri de scanare: PET (tomografie cu emisie de pozitroni) și CT (o tomografie computerizată) oferă suport sigur în diagnosticarea oncologică precisă, însă fiecare dintre ele are și un rol individual în oncologie.

O scanare PET dezvăluie orice activitate anormală care se poate întâmpla acolo, în vreme ce una CT oferă imagini detaliate ale țesuturilor și organelor din interiorul corpului. Combinarea celor două scanări duce, în schimb, la o imagine completă asupra motivului supus investigației oferind informații mai detaliate despre o problemă oncologică identificată.

Examinarea PET/CT este indicată:

  • În cazul în care simptomatologia sau analizele de laborator indică suspiciunea unei boli neoplazice, însă acest lucru nu a fost demonstrat prin alte metode imagistice.
  • În situația bolilor canceroase cunoscute, pentru identificarea exactă a localizării și extensiei tumorilor, respective pentru demonstrarea sau excluderea metastazelor.
  • Desemnarea locului optim pentru prelevarea probelor histologice-biopsie.
  • Diagnostic preterapeutic – înaintea unor intervenții chirurgicale.
  • Evaluarea eficienței terapeutice.
  • Confirmarea sau infirmarea recidivei tumorale.

Indicațiile pentru examinarea PET/CT includ, printre altele, și stadializarea pacienților cu boli maligne cunoscute, monitorizarea răspunsului la tratament asupra unei neoplazii cunsocute, planificarea radioterapiei, asistare în planificarea tratamentului. Examinările și acuratețea diagnosticului, în acest caz, se bazează deopotrivă pe echipamentul performant și profesionalismul echipei de medici și cadre medicale cu experiență și pregătire din cadrul Centrului PET/CT, Oradea.

Echipa PET/CT

Pe lângă serviciile de diagnosticare medicală oncologică superioară și tehnologie de vârf în domeniul imagisticii, Centrul PET/CT Oradea deține o bază științifică complexă și mai mult de atât, o echipă extrem de închegată, de medici specialiști în domeniul oncologic – radiologie, imagistică medicală, operarare CT, experți în medicina nucleară. Alături de specialiștii oncologi sunt colegii lor, din toate departamentele PET/CT care împreună, reușesc zi de zi să ducă actul medical la cel mai înalt nivel profesional.
Echipa PET/CT, Oradea oferă diagnostic, susținere morală, suport pshihologic, profesionalism din toate punctele de vedere.

Principiile metodei

Ca tehnică de medicină nucleară, FDG-PET oferă informații tridimensionale cu privire la rata metabolismului glucozei în organism și este extrem de sensibilă în detectarea, stadializarea și monitorizarea răspunsului la tratament pentru multe afectiuni maligne.

Tomografia computerizată folosește o sursă externă de radiații pentru a furniza imagini tridimensionale ale densității țesuturilor din organism. Imaginile CT oferă informații cu privire la mărimea și forma organelor și la anomaliile lor.

Trasorul cel mai frecvent utilizat este 18-FDG, un analog al glucozei, de care se ataşează izotopul F18. Acumularea FDG în ţesuturi este proporţională cu cantitatea de glucoză utilizată. Creşterea consumului de glucoză este o caracterisitică a majorităţii tipurilor de cancer. Compusul este folosit în examinări diagnostice de mai multe decenii fără apariţia unor reacţii alergice. În afară de complicaţiile uşoare ce apar rar în urma injecţiei intravenoase (înroşire locală a pielii, umflătură, sângerare uşoară) nu există alte efecte secundare. Literatura de specialitate nu semnalează reacţii alergice în legătură cu substanţa FDG.

În plus, nu se metabolizează şi se elimină prin rinichi în formă neschimbată (spre deosebire de glucoza normală). Este caracteristic ritmului de excreţie, astfel încât la 90 de minute de la injectarea FDG, circa 40% din activitate este deja îndepărtată prin urină.

pozitron 3

PET “vede” activitățile anormale din corp

Pentru PET – ca metodă imagistică de ultimă generație – se folosesc doze mici de zahăr radioactiv pentru a evalua activitatea celulară în diferite părți ale corpului, fiind capabilă să “vadă” modificările anormale din zona investigată. Aceasta permite detecția distribuției în organism a unor radiofarmaceutice care includ radioizotopi emițători de pozitroni.

Astfel, radioizotopii menționați sunt folosiți la marcarea unei varietăți de molecule obţinându-se astfel, radiotrasori utilizabili în investigarea diferitelor tipuri de metabolism, cât și a altor procese biologice. Teoretic, orice moleculă care participă la metabolismul organismului viu se poate marca cu izotop PET, iar cu ajutorul metodei se pot vizualiza aproape toate procesele biochimice, fiziologice, respectiv li se poate măsura activitatea.

Aplicarea metodei PET

În cazul utilizării metodei PET, specialistul injectează în venă (de obicei vena brațului) o cantitate de substanță cu o reactivtitate scăzută, după care se așteaptă câteva ore până la realizarea efectivă a scanării PET cu ajutorul aparatului de specialitate – un scanner de PET este un aparat cilindric de dimensiuni mari, similar cu un CT sau o unitate RMN. În cadrul acestui aparat există multiple inele detectoare care înregistrează emisia de energie din radiotracer, în corpul pacientului.

Situații specifice:

În caz de hiperglicemie (diabet zaharat) se vor lua măsuri ca până la începutul examinării, glicemia să fie apropiată de valoarea normal, altmiteri examinarea trebuie amânată.

Insuficienţa renală îngreunează eliminarea substanței, dar nu contraindică examinarea. De asemena, în timpul sarcinii, datorită iradierii la care se supun ţesuturile cu divizare rapidă, examinarea este contraindicată. Alăptarea, în schimb, nu reprezintă o contraindicaţie, fiindcă după procesul de mulgere a sânilor, alăptarea poate fi continuată la 20 de ore după examinare.

Pregătirea pacientului

Examinarea se efectuează pe stomacul gol. Este interzis consumul de mâncare cu aproximativ 6 ore înainte, dar se impune o hidratare corespunzătoare. 
Se recomandă consumarea de 1-1/5 litri de lichid fără zahăr (apă minerală plată). În cazuri rare, în funcţie de bolnav, poate fi necesară administrarea de 5 mg de diazepam pentru relaxarea musculară şi scăderea anxietăţii, după care, timp de 12 ore, bolnavului i se interzice şofatul.

Activitatea radiotrasorului FDG intravenos este în general de 6-15 mCi (222-550 MBq) la adulţi şi direct proporţional cu greutatea corporală, mai redusă (dar cel puţin de 74 MBq) la copii.

Pentru a evita activitatea musculară inutilă, de la momentul injectării FDG, bolnavul trebuie să se odihnească. Înregistrarea imaginilor începe, de obicei, după 60-120 de minute de la injectarea radiotrasorului şi durează 15-35 de minute (în funcţie de tipul examinării). După examinare, bolnavul poate pleca şi îşi poate continua normal activitatea zilnică.

 

Advertorial!

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !