Medicul Ovidiu Pleșa, condamnat pentru 235 de cazuri de luare de mită, poate fi eliberat condiţionat

De Oana Farcas
6Comentarii
Medicul Ovidiu Pleșa, condamnat pentru 235 de cazuri de luare de mită, poate fi eliberat condiţionat
© Foto: arhivă
Magistraţii Judecătoriei Oradea au admis marți, în primă instanţă, cererea de eliberare condiţionată formulată de Comisia de propuneri pentru libertate condiţionată din cadrul Penitenciarului Oradea cu privire la medicul Pleșa Ovidiu.

Doctorul Ovidiu Pleșa a fost condamnat, de curte de Apel Oradea, în 28 iunie 2017, la 3 ani de detenție. Acesta a fost acuzat de procurorii DNA pentru 235 de fapte de luare de mită pe vremea când lucra ca medic specialist în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi asistenta Monica Teodora Ignat, asistent medical în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, în formă continuată (163 de acte materiale) şi luare de mită, în formă continuată (8 acte materiale), pedeapsa dispusă fiind de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Motivele admiterii

Comisia din cadrul Penitenciarului a motivat că Ovidiu Pleșa s-a implicat în mai multe activităţi şi programe specifice în timpul detenției și a avut o conduită bună, prin respectarea strictă a regulilor şi regulamentului de ordine interioară.

Redăm integral soluția pe scurt a Judecătoriei Oradea:

„Admite propunerea formulată de Comisia de propuneri pentru libertate condiţionată din cadrul Penitenciarului Oradea. În baza art. 95 – 97 din Legea nr. 254/2013 şi art. 587 alin. 1 din Codul de procedură penală, cu referire la art. 100 alin.1 Cod penal dispune liberarea condiţionată a condamnatului PLESA OVIDIU, de sub efectul pedepsei de 3 ani închisoare, aplicată prin Sentinţa penală nr. 27/2017 a Tribunalului Bihor, în baza căreia s-a emis Mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 43/2017.

În baza art. 100 alin.5 Cod procedură penală, atrage atenţia condamnatului asupra prevederilor art. 104 alin.2 Cod penal privind consecinţele săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere.

În baza art. 272 din Codul de procedură penală, suma de 130 lei, reprezentând onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru asistarea condamnatului, avocat Rus Bogdan, se plăteşte din fondurile Ministerului Justiţiei în favoarea Baroului Bihor, în baza delegaţiei pentru asistenţă judiciară obligatorie nr. 3016/06.08.2018.

În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie la Tribunalul Bihor în termen 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 07.08.2018”.

Hotărârea finală va fi pronunțată de Tribunalul Bihor.

Interviu despre mită

Reamintim că Bihon.ro a difuzat în exclusivitate interviul realizat de DGA cu deținutul Pleșa în care și-a motivat apetitul pentru „atenții” cu salariul mic încasat la CJAP, cu cutumele societății românești și cu legea penală care s-a schimbat în 2014, încadrându-l la mită, din vechea încadrare.

Devenit vedetă într-un interviu filmat pe care i l-a luat Ministerul de Interne, deținutul Pleșa, fost medic la Casa de Pensii își pune cenușă în cap, dar pare dezinvolt. Și atrage atenția funcționarilor și pacienților că „nu e de joacă”.Colegiul Prefectural de miercuri a prilejuit momente cel puțin...6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor