Medicul șpăgar Pleșa, intervievat de MAI în pușcărie: „Atenții”? Nu, ci o „taxă pe prostie”

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
17Comentarii
Medicul șpăgar Pleșa, intervievat de MAI în pușcărie: „Atenții”? Nu, ci o „taxă pe prostie”
Devenit vedetă într-un interviu filmat pe care i l-a luat Ministerul de Interne, deținutul Pleșa, fost medic la Casa de Pensii își pune cenușă în cap, dar pare dezinvolt. Și atrage atenția funcționarilor și pacienților că „nu e de joacă”.

Colegiul Prefectural de miercuri a prilejuit momente cel puțin inedite, cu deținutul Ovidiu Pleșa, fost doctor la Casa de Pensii, în prim-plan. Direcția Generală Anticorupție (DGA) din MAI a ținut să le proiecteze celor circa 30 de reprezentanți ai diferitelor instituții de stat un film prin care ofițerii DGA vor să-i bage în sperieți pe funcționarii șpăgari. Însă atitudinea jovială, pe alocuri zâmbitoare, a deținutului Pleșa a contrastat în multe momente cu mesajul omului spășit, căruia i s-a năruit viața.

DGA s-a dus la Penitenciarul Oradea pentru a-i lua un interviu medicului Pleșa. Acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată de la pacienți, pe vremea când activa ca medic expert evaluator la Casa Județeană de Pensii.

În acea calitate, în perioada 11 mai – 25 iunie 2015, Pleșa a fost filmat cum a luat de 235 de ori mită, în valoare de 55.975 de lei! Alți zece medici și asistenți din Comisia de expertiză a Casei de Pensii au fost surprinși în aceeași ipostază.

3 ani. Mult? Puțin?

Așadar, pentru o șpagă de peste 12.000 de euro, încasată în doar o lună și jumătate, dr. Pleșa s-a ales în urmă cu un an cu o condamnare de 3 ani de închisoare. În filmulețul DGA, dr. Pleșa nu dă semne că pușcăria îl distruge. Ba dimpotrivă, chit că le atrăgea atenția colegilor săi funcționari, spunând că „nu e de joacă” și că pușcăria le poate distruge viața, medicul șpăgar avea o atitudine jovială, chiar voioasă pe alocuri.

Și-a motivat apetitul pentru „atenții” cu salariul mic încasat la CJAP, cu cutumele societății românești și cu legea penală care s-a schimbat în 2014, încadrându-l la mită, din vechea încadrare. Motiv pentru care chiar și-a avertizat „colegii medici” să fie atenți.

Pe finalul interviului, dr. Pleșa susține acum că, de fapt, el încasa o veritabilă „taxă pe prostie” de la pacienți, susținând că nu condiționa actul medical de oferirea mitei!

Redăm, mai jos, sinteza întrebărilor angajatei MAI și răspunsurile complete oferite de către dr. Pleșa, din închisoare, cu precizarea că interviul a avut un aer spectaculos, ba chiar comic, pe alocuri. De altfel, au fost momente în care pe directorii instituțiilor prezenți în sală, alături de prefectul Ioan Mihaiu, i-a pufnit râsul! În schimb, prefectul a rămas sobru, ba uneori chiar încruntat.

În cadrul filmulețului cu interviul luat deținutului, DGA a inserat cadre filmate, în care dr. Pleșa era surprins în momentele în care încasa mită, în timpul serviciului, ca medic expert la Casa Județeană de Pensii Bihor.

INTERVIUL luat medicului OVIDIU PLEȘA în închisoare, de către Direcția Generală Anticorupție a MAI

DGA: D-le Pleșa, de ce ați riscat?

Deținut dr. Ovidiu Pleșa: Cred că este o situație destul de complexă, chiar dacă infracțiunea pare simplă. Medicul expert lucrează în alt sistem decât Ministerul Sănătății. Noi ținem pe Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Din păcate, salarizarea pe care o aveam a fost extraordinar de mică, dar nu este o scuză. Este doar un context general. Nu încerc să mă scuz pentru ce am făcut; mi-am asumat, am recunoscut, îmi pare rău, asta este situația, îmi execut pedeapsa.

În 2015, undeva la 1.800 de lei era venitul net. Sigur că asta nu este o scuză. Până la urmă, dacă ești nemulțumit, dacă nu găsești satisfacții în meseria pe care o ai, îți dai demisia, pleci, ești medic și îți găsești un alt loc de muncă.

Dar având în vedere și cutumele care sunt în societate, e foarte ușor să judeci… Este o cutumă, pacientul vine la medic, chiar dacă tu îi faci corect tot ce ai de făcut, omul simte nevoia să îți lase, totuși, ceva.

Evident că trebuia foarte clar să fi spus „nu, mulțumesc, nu doresc, nu am nevoie”. Dar în lumea medicală lucrurile astea sunt… (nu continuă fraza – n.red.). Probabil acum, după noile modificări, după creșterile de salarii, după spitalele private ș.a.m.d., eu cred că în anii viitori lucrurile vor intra pe un altfel de făgaș.

Pe Codul Penal care era în vigoare până în februarie 2014, medicii erau încadrați la primire de foloase necuvenite. Atâta vreme cât nu pretinzi, nu condiționezi, nu influențezi actul medical, cum a fost cazul meu…

Dar încadrarea este foarte importantă, mai ales pentru colegii medici. Poate nu cei din MAI, dar ceilalți este foarte important să înțeleagă acest lucru, că orice cadou la nivel de 50, 100 de lei este încadrat la mită. Iar pedeapsa este foarte drastică, între 3 și 10 ani. Deci nu este de joacă.

DGA: Ce influență a avut asupra vieții profesionale? Cum au reacționat colegii, șefii dvs.?

O.P.: Aici am fost arestați toți (râde – n.red.), întreg colectivul de la CJAP. Dar sigur că a fost un șoc. Sigur că la început, neîncredere, „nu se poate”. Lucrurile au fost destul de grele atunci când am intrat în arestul preventiv, chiar dacă la Oradea sunt toate condițiile. Dar lipsa de libertate e cel mai îngrozitor lucru – sentimentul de insecuritate, teama permanentă de abandon.

Cel mai greu de suportat în penitenciar este teama permanentă de abandon. Deoarece te simți abandonat de toți, de familie, de prieteni. Chiar dacă vin, discută cu tine, te susțin, frica permanentă de abandon este permanentă în mintea fiecărui deținut.

DGA: Care sunt concluziile la care ați ajuns? Care e mesajul dvs. pentru funcționari?

O.P.: Funcționarilor publici le-aș spune că… nu e de joacă. Nu e un lucru pe care să-l poți manageria. E un lucru foarte, foarte grav, care îți distruge întreaga viață. Poate să îți distrugă familia, poate să îți distrugă agoniseala de-o viață, te poți trezi în condiții foarte dificile. Iar cetățenilor, foarte clar: în două cuvinte, să nu dea la nimeni, nimic. R

iscă și ei foarte mult, deoarece se pedepsește și darea de mită. Mai ales cu aceste cutume, dau ceva, dar nici măcar… Știți, se poate numi taxă pe prostie. (Cetățeanul, pacientul – n.red.) dă ceva, dar fără niciun rost. Și riscă foarte mult.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor