Meditaţiile, al doilea salar

Meditaţiile, al doilea salar
HUNEDOARA – Doar câteva zeci de profesori din miile de cadre didactice din judeţul Hunedoara îşi declară la stat veniturile provenite din meditaţii.

Dascălii nu vor să intre în legalitate, deoarece consideră că aceste venituri sunt ocazionale, deşi acest lucrul le-ar aduce unele beneficii cum ar fi împrumuturile bancare, sau creşterea nivelului punctului de pensie. În opinia părinţilor, unii profesori depăşesc 5.000 de lei din pregătirile în particular, veniturile fiind mai mult decât un al doilea salar. Pentru o meditaţie se percepe în medie 30 de lei. Astfel, pentru 3 elevi aflaţi la pregătire, profesorul poate încasa 90 de lei pe oră.
Există cadre didactice care şi-au înfiinţat societăţi comerciale cu diferite obiecte de activitate, dar în cadrul cărora desfaşoară activităţi de meditaţii. Numărul lor poate fi însă depistat pentru că meditaţiile sunt trecute în cadrul activităţilor diverse, spune Mihaela Bolog, director al Direcţiei de Finanţe Publice Deva. Toate veniturile care nu sunt declarate reprezintă evaziune fiscală, faptă ce se pedepseşte cu închisoare de la doi la opt ani. Fiscul nu a dat nici un fel de sancţiune profesorilor care nu şi-au declarat veniturile pentru că nu au primit nicio sesizare de acest fel.
Majoritatea elevilor se pregătesc la materiile din care dau tezele unice, bacalaureatul, sau la materiile din examenele pentru facultate. Cei mai mulţi dintre elevi sunt pregătiţi în particular la matematică, limba română, limbi străine, geografie şi istorie. Profesorii consideră că meditaţiile ar fi în avantajul lor dacă ar fi retribuite ca muncă prestată, inclusiv cele făcute în cadrul şcolilor.

Cât trebuie să plătească părinţii
Orele de meditaţii costă de la 20 de lei pe oră (ţinute de absolvenţi de facultate) şi ajung pănă la 100 pentru şedinţa de 5 ore (a profesorilor universitari care predau materii cum ar fi geometrie descriptivă, sau noţiuni de arhitectură).

G.R.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !