Meditatorii intră în legalitate

Meditatorii intră în legalitate
ORADEA – Mulţi dintre profesori desfăşoară o activitate suplimentară de pregătire a unui număr mic de elevi prin susţinerea meditaţiilor, dar numărul celor care s-au autorizat pentru această activitate este încă destul de mic.

La nivelul municipiului Oradea sunt înregistrate, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, un număr de 109 persoane fizice autorizate care susţin activitatea de meditare. Odată cu înregistrarea ca persoană fizică autorizată activitatea devine legală, veniturile fiind impozitate astfel că profesorii pot sta liniştiţi.

Cerere şi ofertă… legală

Cifra celor intraţi în legalitate este relativ mică în comparaţie cu numărul mare de cadre didactice din municipiu, aproximativ 2.800, dar se explică prin faptul că se cer în special meditaţii la discipline reale şi limbi străine, în detrimentul disciplinelor tehnice şi a celor practice.

„Cadrele didactice care susţin meditaţii şi nu sunt înregistrate ca persoane fizice autorizate desfăşoară o activitate ilicită”, ne-a declarat Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al DGFP Bihor. Acesta ne-a informat că finanţele publice nu au nicio autoritate de a verifica activitatea şi că singura autoritate care ii poate verifica este Poliţia, dar doar pe baza unor sesizări.

Părinţii sunt vinovaţi?

În opinia reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţan Bihor cei care stau la baza fenomenului meditaţiilor sunt părinţii care doresc o cât mai bună pregătire şi rezultate cât mai bune pentru copii. „Părinţii exagerează din dorinţa ca şi copiii lor să obţină rezultate cât mai bune şi cred că meditaţiile sunt soluţia pentru momentele în care copiii dau de greu”, ne-a declarat Liliana Antonescu, inspector general al IŞJ Bihor. Cu toate acestea există şi situaţii în care unii dintre profesori condiţionează obţinerea mediilor mari prin orele suplimentare în particular.

Zero sesizări la Poliţie

„Conform normelor în vigoare, profesorii trebuie să declare veniturile suplimentare obţinute din meditaţii. Poliţia are competenţă să facă verificări dacă se depun sesizări sau plângeri despre astfel de cazuri. Mai ales dacă Garda Financiară se pronunţă în cazul unei eventuale evaziuni fiscale.”, observă ofiţerul de presă al Inspectoratului Poliţiei Judeţului Bihor, subinspector Alina Dinu.

Până acum nu s-au depus la Poliţia bihoreană plângeri din partea unor eventuali elevi sau părinţi nemulţumiţi de calitatea meditaţiilor.

Valentin Teuca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !