Mediul costă 13 milioane euro

Mediul costă 13 milioane euro
„Nu exista o lista neagra a celor care polueaza mai mult sau mai putin mediul. Toti trebuie sa investeasca, daca vor sa functioneze”, spune Felicia Enache, consilier principal Relatii Publice si Comunicare, Planuri, Proiecte si Programe din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Bihor.

Garda de mediu si APM Bihor se afla în plin proces de verificare a agentilor economici din punctul de vedere al respectarii angajamentelor privind investitiile în domeniul mediului. Investitiile se fac, deocamdata, doar din surse proprii, dar aderarea la Uniunea Europeana va aduce cu sine si posibilitatea accesarii fondurilor structurale si de coeziune.
În Bihor exista 17 agenti economici a caror activitate are un impact deosebit asupra mediului, adica sunt mari poluatori. Acestia fac parte din categoria fabricilor de încaltaminte, productie de mobilier, vopsitorii sau au emisii de poluanti ce provin din instalatii mari de ardere, de exemplu CET 1. Acesti agenti economici necesita obtinerea unor autorizatii integrate de mediu, adica autorizatii mult mai complexe decât cele existente pâna acum. Documentatie stufoasa

Consilierul Mircea Todericiu spune însa ca pâna acum, din peste 700 de agenti economici care trebuie sa obtina astfel de autorizatii la nivel national, doar unul singur are autorizatie integrata. Una dintre explicatii este documentatia excesiv de stufoasa. În perioada 2004-2007, marii poluatori bihoreni s-au angajat sa investeasca peste 13 milioane de euro. Fiindca eforturile financiare sunt mari, Guvernul a reusit sa obtina în negocierile cu Uniunea Europeana, la capitolul Mediu, o perioada de gratie pentru aceasta categorie de poluatori.

Din categoria agentilor economici din Bihor, afisati sub incidenta directivelor privind prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii figureaza Sinteza, Chimprod, Holcim, European Drinks, Helios, Cerasil, UAMT, Eco Kappa, Zaharul si Fibrocil.

Planuri

Societati precum Sinteza si Chimprod au o perioada de tranzitie pâna în 2014. Helios a reusit sa obtina o perioada de gratie pâna în 2010. Exista diferente mari între sumele pe care agentii economici îsi propun sa le investeasca si ce anume au investit. Daca Sinteza îsi propunea în 2004 sa aloce 75.000 de euro pentru mediu, au fost cheltuiti doar ceva peste 6.000 de euro. În acelasi caz, daca în 2005 firma si-a propus sa investeasca 80.000 de euro în domeniu, la rubrica investitii figureaza zero peste tot. În 2006 Sinteza are prevazute la capitolul Investitii în mediu peste 1,1 milioane euro.

Din categoria societatilor comerciale fara perioada de tranzitie fac parte Nutrientul, Baita, Holcim, Petrolsub, Electrocentrale Oradea, Zaharul, Avicola, Cemtrade. „Mari investitii au facut cei de la Holcim”, spune consilierul Felicia Enache. La Cemtrade, din 2004, când au fost investiti 120.000 de euro în modernizarea unui cuptor, nu au mai fost alocati bani pentru investitiile în mediu.

„Agentii economici care nu se conformeaza în termenele prevazute în angajamentele rezultate din procesul de negociere cu UE a capitolului 22 – Mediu – vor trebui sa-si înceteze activitatea”, spune Felicia Enache.

Bursasiu Veronica