Mega-centru comercial în zona Cetăţii

9Comentarii
Clădiri de 10 şi 13 etaje, vaste spaţii comerciale şi parcare subterană pe două nivele. Proiectul ansamblului comercial şi de agrement propus pentru actualul teren viran de peste drum de Piaţa Cetate a primit OK-ul legislativului local şi urmează să fie pus în practică începând de la mijlocul lunii viitoare.

„Până în 30 iulie, trebuie să fie gata cu organizarea şantierului, adică să monteze barăcile şi să facă racordurile necesare pentru alimentarea cu curent. În 15 august trebuie să demareze construcţia, termenul de finalizare fiind 1 februarie 2008”, ne-a spus Valentin Trifan, şeful serviciului investiţii din cadrul Direcţiei Patrimoniu din Primărie. Iniţiativa centrului aparţine SC Cetatea Noua SRL, firmă proprietară a terenului de 6,780 mp, mărginit de Strada Piaţa Cetăţii – Strada Sucevei şi Strada D. Cantemir.

 

Mall de Oradea

Funcţiunile propuse pentru complexul comercial ce se vrea ridicat în zona oarecum vecină cu Cetatea Medievală a Oradiei sunt un hotel pe 11 nivele, două clădiri de birouri 5 respectiv 14 nivele, garajul subteran pe 2 nivele şi o galerie comercială extinsă pe trei nivele. „Regimul de înălţime a fost stabilit în funcţie de necesităţile funcţionale rezultate din destinaţia clădirilor şi ţinând seama de realităţile din zonă. Din punctul de vedere al echipării edilitare, zona este reprezentată de reţele cu posibilitate de racordare la acestea”, se arată în studiul care fundamentează proiectul. Accesul la parcarea subterană se va asigura din Strada Piaţa Cetăţii.

Ridicarea ansamblului comercial pe acest amplasament înseamnă veşti proaste pentru comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în fostele hale ale fostei pieţe agroalimentare, în prezent un şir de spaţii din cărămidă, beton şi tablă, amenajate la parterul blocurilor din vecinătate. „Se propune asanarea clădirii Hale din fosta piaţă şi refacerea sistematizării pe verticală cu parcări şi alei carosabile care deservesc zona”, se arată în studiul semnat de Andrei Luncan, arhitect şef al Oradiei.

 

Cu spaţii verzi

Aşa cum a fost el propus de arhitecţi, proiectul zonei cuprinde şi zonele verzi ce se vor amenajate în jur. Astfel, principala oază verde va fi pe latura nordică a terenului, în lângă intersecţia Străzii 1 Decembrie cu Strada D. Cantemir. Alte amenajari cu rost decorativ şi de agrement sunt prevazute lângă accesul hotelului, în lungul Străzii Piaţa Cetăţii şi în interiorul galeriei comerciale.

 

În etape

Conform contractului încheiat cu Primăria în momentul în care a fost vândut terenul, ansamblul se va ridica pe trei etape: prima dată galeria comerciala cu spaţii şi anexe tehnice, parcajul subteran pe doua nivele şi spaţiile tehnice comune şi un corp de clădire în regim de naltime P+4 cu destinatia birouri. În etapa a doua ar trebui să apară al doilea corp de clădire pentru birouri, cel de 14 nivele şi apoi cladirea hotelului, pe 11 nivele.

Cristina Ghilea9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor