Memoria locului: fostul ministrul Florian Bercea, diplomă de excelență

De Veronica Bursaşiu
Omagierea profesorului emerit Florian Bercea
Omagierea profesorului emerit Florian Bercea - © Foto: Turism Aleșd
S-a întâmplat în cadrul celei de-a XXVI-a ediții a Zilelor de cultură organizate de Primăria și Biblioteca din Aleșd.

Florian Bercea a fost parlamentar, ministrul Bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, ambasador și vicepreședinte al curții de Conturi. Este născut în Tinăud și cetățean de onoare al Aleșdului din 2008. Zilele de cultură au debutat pe 7 mai cu o expoziție de icoane pe sticlă, cu vânzare. Au expus artiști din Ungaria: preotul Pop Cosmin Florentin și Pop Irina Ecaterina. A urmat apoi un moment de evocarea a lui Octavian Goga, patronul cultural al bibliotecii, acțiune organizată în parteneriat cu Colegiul Tehnic Alexandru Roman și cu Liceul Teoretic Constantin Șerban.

În cadrul evenimentului „Memoria Locului” joi 09 mai 2019 a avut loc a doua parte a Zilelor de Cultura Aleșdene organizate de către Biblioteca ”O. Goga” din Aleșd în parteneriat cu Primăria Aleșd și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alesd. Evenimentul a fost dedicat personalității profesorului universitar emerit, doctor în economie, Florian Bercea. „În onorea prof. universitar dr. Florian Bercea, eminent dascăl, maestrul desăvârșit al finanțelor, un model de viață și carieră profesională”, a fost tema acțiunii de omagiere prevăzută în program a avea loc în prezența familiei la restaurantul Olimp Tom Aleșd. Parlamentarul Cornel Popa, reputatul ginecolog Ioan Suciu, fostul șef al camereui de conturi Bihor Ioan Gheorghe Țară au fost parte a evenimentului dedicat personalității lui Florian Bercea.

La finalul evenimentului, primarul Aleșdului, Ioan Todoca i-a înmânat profesorului Florian Bercea o diploma de excelență pentru întreaga activitate, o trilogie a întregitorilor României : Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și Regele Ferdinand I , iar directorul Bibliotecii ”O. Goga” din Aleșd Geta Ardelean i-a înmanat o placheta omagială.

Florian Bercea a fost deputat în legislatura 1992-1996 (ales în județul Bihor pe listele PD) când a fost vicepreședinte al Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților și 1996-1999, când a fost membru al Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci și vicepreședinte al grupului parlamentar din care a făcut parte; deputat în legislatura 1996-2000, ales pe listele partidului PDSR). Vicepreședinte al Curții de Conturi în perioada 1999-2002. Florian Bercea a fost ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, ministru al Guvernului României în perioada 1991-1992, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice în perioada 1990-1991, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Africa de Sud în perioada 1994-1996.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !