Memoriul Judeteanului

Memoriul Judeteanului
Spitalul Judeţean este unul dintre cele două spitale din Oradea care nu a semnat act cu CAS pentru bani puţini.

Spitalul Judeţean Oradea a făcut cunoscută situaţia financiară dramatică a unităţii şi „unele aspecte legate de derularea contractului de furnizare servicii medicale încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor” la Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Primăriei Oradea. În memoriu se specifică faptul că în 13 decembrie spitalul a primit de la CAS Bihor un act adiţional la contractul de furnizare servicii medicale spitaliceşti, prin care se aloca până la finele anului doar o sumă de 8.042.371,16 lei, „în situaţia în care valoarea serviciilor medicale realizate, validate şi facturate către CAS Bihor pentru septembrie 2010 – noiembrie 2010 este de 14.347.547,55. Ca atare ni se recunoaşte doar 56,06% din datoria pe care o înregistrează CAS către spital”.

Şefii Judeţeanului explică în memoriu că nu au certitudinea nici că suma de „8.042.371,16 lei va fi finanţată până la finele anului, din datele preliminare rezultând că doar 63,57% din aceasta ar putea fi virată în conturile spitalului, în luna decembrie 2010, dacă actul adiţional în discuţie ar fi semnat şi acceptat de către spital”.

Sancţiuni

Şefii spitalului cred că inspectorii CAS Bihor s-ar folosi de articolul 13 din contractul de furnizare servicii medicale spitaliceşti care precizează că „efectuarea de servicii medicale peste prevederile contractuale se face pe propria răspundere şi nu atrage nicio obligaţie din partea CAS cu care s-a încheiat contractul”, fără a se ţine cont de faptul că realizările efectuate de către unitatea sanitară nu exced limita indicatorilor negociaţi şi cuprinşi la art. 34 în contractul de furnizare servicii medicale spitaliceşti”. Directorii de la Judeţean susţin că Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar „validează numărul de cazuri realizate şi raportate de către spitale, în funcţie de care la fiecare trimestru se face regularizarea indicatorilor medicali ai fiecărei unităţi sanitare faţă de nivelul contractat aferent perioadei” şi în plus, la începutul anului spitalul şi CAS au convenit asupra indicatorilor cantitativi ai spitalului.Directorii conchid că nu cer decât „să li se recunoască activitatea medicală realizată, raportată, facturată şi nedecontată, din septembrie – noiembrie 2010”.

Managerul şi directorul financiar de la spital spun că, în plus, prevederile actuale autorizează „managerul să angajeze, lichideze şi să ordonanţeze cheltuieli pe parcursul exerciţiului bugetar, în limita Bugetului de Venituri şi Cheltuieli ale unităţii”, care se face pe baza realizărilor din anii precedenţi şi a previziunilor viitoare. Nerespectarea prevederilor şi diminuarea lor forţată duce la sancţiuni grave, concluzionează şefii de la Judeţean, care subliniază că ei „nici nu solicită finanţarea integrală a sumelor în 2010 ci doar recunoaşterea şi plata lor în 2011”.

O.S.

Datoriile CAS neplatite Judeteanului0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !