Şmenuri cu borsete pline de dolari

6Comentarii
Doi suspecţi filmaţi fără să ştie
Doi suspecţi filmaţi fără să ştie
Doi orădeni au fost escrocaţi cu 2.300 lei şi 200.000 de forinţi, un suspect fiind filmat fără să ştie. Răufăcătorii sunt deosebit de inventivi, iar Poliţia e nevoită să atenţioneze periodic cetăţenii.

Acum ofiţerii de la Investigaţii Criminale cerectează două cazuri de înşelăciune prin metoda „Accidentul„.

La 1 august, orădeanul M.F.L. (82 ani), a fost abordat pe stradă în limba maghiară de un bărbat şi o femeie care au coborât dintr-un autoturism Skoda (probabil Octavia), de culoare albă. Sub pretextul că nepotul lor a avut un accident de maşină fiind internat la spital, cei doi i-au solicitat octogenarului să le indice direcţia spre spital.

Din vorbă în vorbă, cei doi indivizi i-au cerut un ajutor financiar în lei, pentru a „achita transportul unor TV-uri cu plasmă„, care cică urmau să rămână garanţie la bătrân până a doua zi. Apoi, toţi s-au deplasat la locuinţa orădeanului binevoitor care le-a dat 1.900 lei şi 200.000 forinţi, autorii urmând a reveni cu aparatele TV. Ca garanţie, victimei i-a fost lăsată o geantă neagră, în care cei doi doar au simulat că lasă un teanc de bancnote de o sută de dolari.

În aceiaşi zi, un alt octogenar orădean a fost abordat tot în limba maghiară pe o stradă de un bărbat şi o femeie care au coborât însă dintr-un Mercedes A Classe de culoare închisă, cu numere de înmatriculare străine. Sub acelaşi pretext al nepotului accidentat, B.A. (81 ani) s-a lăsat lămurit să meargă cu escrocii acasă la el unde le-a dat 400 lei primind ca garanţie falsă o borsetă neagră în care cei doi au simulat că lasă un teanc de bancnote de 100 de dolari. În borsetă însă, se afla o cutie de lustru pentru pantofi de provenienţă Ucraina.

Filmaţi la intrarea în casă

Din spusele părţilor vătămate, poliţiştii au dedus principalele semnalmente ale suspecţilor. Ambii au circa 50 de ani, păr şaten deschis, constituţie robustă spre obeză şi vorbeau greoi limba română şi maghiară iar între ei o limbă de origine slavă, probabil ucrainiană. Însă bărbatul are cam 1,75 m înălţime şi calviţie frontală în timp ce partenera sa are cam 1.60 m înălţime şi părul lung până la umeri.

Verificând traseul suspecţilor, poliţiştii orădeni au descoperit imagini surprinse de o cameră video de lângă domiciliul uneia dintre părţile vătămate. Astfel că cetăţenii care pot da orice relaţii sunt rugaţi să sune urgent la Poliţie la 112 sau 403.663.

Dat fiind însă că de atunci nu s-au mai înregistrat reclamaţii, e posibil ca escrocii să fi plecat şi în alte oraşe din vestul ţării pentru a găsi bătrânei săritori dar naivi.

Metoda „Apartamentul„

Şi şmenarii români au uimit după 1989 poliţiştii din mai multe ţări, inclusiv Ungaria, prin ingeniozitatea lor. Iată metoda „Apartamentul„ în câteva cuvinte. Escrocii iau în chirie un apartament şi dau anunţ în ziar că achiziţionează valută la un preţ foarte avantajos. La telefon se prezintă ca proprietari ai locuinţei şi negociază suma exactă în valută. Când clientul vine cu valuta, îi afişează ostentativ o geantă diplomat plină cu forinţi sau lei, flutârând unul din teancuri.

Apoi numără valuta, o pun într-un plic cu decupaj transparent iar în momentul în ar trebui să numere leii sau forinţii, pretextează că merg la maşină să aducă aparatul de verificat dacă valuta e falsă sau nu.

Victima rămâne singură în apartament dar e liniştită întrucât are şi diplomatul doldora cât şi plicul cu valută pe masă. Însă după ce vede că „proprietarii„ nu mai vin se uită în diplomat şi observă că toate teancurile au doar „capacul„ dintr-o bancnotă restul fiind ziare şi, la fel, plicul cu valută are doar o singură bancnotă reală, lângă gemuleţul transparent. Aceasta fiincă escrocii au schimbat la iuţeală plicul cu valuta reală cu unul pregătit din timp.

Cu portbagaj rotativ

Un alt mod de a da „tunuri„ considerabile e amenajarea la maşină a unui portbagaj rotativ. Fără a mai intra în detalii, esenţa e că în timpul negocierii se pune o geantă diplomat plină cu bani în potrbagaj, apoi se rupe târgul printr-un pretext oarecare şi se dă geanta înapoi clientului. Însă, întretimp, prin acţionarea unui simplu buton, s-a învârtit portbagajul iar geanta similară pregătită din timp e plină cu ziare, nu cu bani.

Cristian Horgoş6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor