Merg să dea identitate şi rromilor

Merg să dea identitate şi rromilor
OŞORHEI – În 2006, echipa mobilă a Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Bihor a eliberat peste 2000 de carduri de identitate cu ocazia deplasărilor în judet.

Iar anul acesta, după ce a luat în evidenţă populaţia rromă din zona haldei de deşeuri menajere a Oradiei, echipa mobilă îşi va relua periplul în comunele bihorene, având programată câte o deplasăre săptămânal.

Vineri, emisarii SPCLEP vor poposi la Primăria din Oşorhei, unde îi vor deservi pe adolescenţii care urmează să îşi facă pentru prima dată cardul de identitate, dar şi pe cetăţenii care trebuie să-şi preschimbe actele de identitate, care le-au pierdut sau care nu au avut din varii motive.

Pozele standard şi plata taxei de opt lei se vor face pe loc, noile carduri de identitate urmând să fie predate şefului de post din comună după circa o săptămână. Solicitanţii minori trebuie să aibă asupra lor certificatul de naştere şi să fie însoţiţi de un părinte, iar cei majori ar trebui să aibă vechiul act de identitate şi o adeverinţă de la registrul agricol.

În ce priveşte Oşorheiul, mai notăm că o parte din localnici l-au acuzat pe primarul Ioan Codău că înaintea alegerilor electorale locale ar fi înlesnit luarea în evidenţă a mai multor cetăţeni rromi stabiliţi cu anasâna pe pământurile sătenilor, pentru a-i putea folosi astfel ca şi masă de manevră electorală. Cert este că primarul Oşorheiului este acum cercetat la nivelul Parchetului de pe lângă Judecatoria Oradea în urma unor reclamaţii privind legea funciară, reîmproprietărirea cu terenuri şi alte abuzuri. Dealtfel, cu ocazia unui protest privind tolerarea autocamioanelor care transportă balast pe drumul din centrul Fughiului, primarul Codău a fost „busculat” de sătenii nemulţumiţi că trepidaţiile le crapă pereţii caselor.

Cristian Horgos

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !