Mese rotunde pe tema francofoniei

Cu ocazia celebrarii Anului Francofoniei, forumuri organizate de Organizatia Internationala a Francofoniei au avut loc în perioada 20-28 martie, în patru orase din România.

La forumuri au participat reprezentanti din Franta, Belgia, Elvetia, Canada, Camerun, Maroc, România, temele discutate fiind „Bunuri si servicii culturale”, „Presa si informatii”, „Noile tehnologii si francofonia”, „Noile solidaritati”, „A inova în limba franceza”, „Universitate si francofonie”. Totodata, în cadrul forumurilor au participat delegatii ale mai multor universitati din tara, printre care si cea a Universitatii din Oradea. Despre solidaritate


Clujul a gazduit în 24 si 25 martie forumul centrat pe importanta solidaritatii în general si dezbaterea rolului acesteia în cadrul uniunii francofone. Moderatorul general a fost Jean Louis Viélajus, reprezentantul Comitetului Francez pentru Solidaritate, Franta.


Discutiile sustinute la Universitatea de Medicina si Farmacie „I. Hatieganu”, la care au participat si studentii oradeni, au fost structurate în patru mese rotunde, fiecare având o subtema centrala. Toti cei prezenti au avut ocazia sa-si expuna parerea în legatura cu noii actori ai solidaritatii, noile retele si parteneriate, vehiculele solidaritatii si noile geografii.

S-a insistat asupra necesitatii unei diversitati culturale, asupra prioritatii pe care solidaritatea sociala ar trebui sa o dobândeasca si asupra faptului ca aceasta solidaritate exista, însa sub diferite forme care trebuie întelese si puse în aplicare.


Opinia studentilor oradeni despre forum a fost una pozitiva. Ceea ce a lipsit totusi a fost, în ciuda discutiilor despre solidaritate, comunicarea si interrelationarea dintre reprezentantii aflati la Cluj si numarul restrâns de concluzii concrete în urma forumului. Szabo Péter, student la Facultatea de Litere din Oradea, a afirmat ca „aceste zile au reprezentat acumularea mai multor informatii în legatura cu uniunea francofoniei.

Mi-au placut în mod special momentele în care se discutau concret modurile de cooperare si de solidarizare între tarile francofone”.


Aceste forumuri reprezinta actiuni preliminarii pentru puctul cel mai important al Anului Francofoniei în România, cea de-a XI-a întâlnire la vârf sustinuta în septembrie la Bucuresti.

Denise Strete0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !