Meserie, braţară de aur

Meserie, braţară de aur
Deva – Şcoala profesională de arte si meserii la Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva (SAM) se integrează în structura de învăţământ aproape ca liceul.

Diferenţierea dintre cele două o fac studiile şi perioada de practică. Una din tehnicile prin care se învaţă cel mai bine meserie este dezmembrarea maşinilor. Învăţăceii de la SAM se ocupă în special de cele radiate din circulaţie.

„Piesele obţinute din dezmembrare sunt transporatate la centrele de colectare a fierului vechi şi sunt declarate la poliţie pentru a se evita orice fraudă în domeniu”, declară Romulus Branea, maistru mecanic la Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva.

În programa şcoală sunt prevăzute un număr de 30 de ore de practică săptămânal, respectiv şase ore pe zi, un timp suficient pentru ca elevii să deprindă îndemânare în domeniile electric şi mecanic.

„Recompensa” după anii de studii în şcoala profesională se materializează într-o diplomă de angajare nivel II, permis de conducere şi diplomă pentru muncitor calificat. „SAM este considerat de maiştri ca fiind piatra de temelie în domeniile mecanic şi electric pentru orice profesionist”, spunea Ioan Simina, inginer electric la colegiul devean. „Mi se pare locul cel mai potrivit pentru oricine doreşte să devină un meseriaş”, este de părere Ioan Bucea. „Mi se pare uşor ceea ce facem şi este o meserie utilă pentru noi, cei care am optat pentru acest profil”, spune Ioan Bucea.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !