Meserii pentru persoanele cu dizabilităţi

ORADEA – Nu mai puţin de 86 de persoane cu dizabilităţi din judeţil Bihor au participat, timp de două luni, la un proiect de iniţiere profesională în diverse meserii.

Certificatele de absolvire au fost eliberate în cursul săptămânii trecute. Participanţii sunt membri ai diferitelor asociaţii ale persoanelor cu dizabilităţi sau reprezentanţi ai unor centre de asistenţă socială pentru adulţi, aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor.

 

Cursurile, teoretice şi practice, s-au ţinut de trei ori pe săptămână, la Şcoala Generală Nr. 16 şi la sediul Fundaţiei „Henry Coandă”, cu profesori de specialitate. Participanţii au fost putut opta pentru o specializare anume, fiind repartizaţi pe baza unui test de abilităţi. Diploma de absolvire, recunoscută atât de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, cât şi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, a fost acordată în urma unui examen scris şi oral.

 

Din partea Asociaţiei Surzilor Bihor, au absolvit 16 persoane, din partea Asociaţiei Landom Dawn, 14 persoane, sin partea Asociaţiei Deficienţilor Locomotori Bihor, 10 persoane, iar din partea Asociaţiei Nevăzătorilor Bihor, 14 persoane. „Din centrele de asistenţă socială aflate în subordinea DGASPC Bihor, au fost 32 de absolvenţi care au urmat cursurile de iniţiere în utiliarea calculatorului, în masaj, în meseria de cofetar şi în meseria de lucrător în comerţ”, ne-a informat Ciprian Novac, purtător de cuvânt al DGASPC Bihor.

 

„Cursul a fost interesant. A fost o lecţie de viaţă, iar pe mine personal mă ajută foarte mult, deoarece sunt la o şcoală de bucătari şi astfel pot avea dublă specializare: bucătar-cofetar. Cel mai mult mi-a plăcut la practică, unde am învăţat să facem prăjituri, preferatele mele fiind prăjitura cu mere, cea cu frişcă, salamul de biscuiţi şi tortul de zahăr ars”, a declarat Farkas Robert, absolvent al cursului de iniţiere în meseria de cofetar.

 

Proiectul a luat naştere la iniţiativa Fundaţiei Caritas Catolica Satu Mare şi Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, în colaboare cu Fundaţia Cultural Umanitară „Henry Coandă”. Proiectul s-a desfăşurat în judeţele Satu Mare, Bihor şi Maramureş şi a avut 300 de beneficiari.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase