Metadonă gratuită la opiomani

3Comentarii
Metadonă gratuită la opiomani

Doar Oradea şi Bucureştiul au centre integrare de tratament a dependenţilor de heroină. După Bucureşti, care deţine monopolul consumului de heroină, Oradea este al doilea oraş al ţării care are de ieri un Centru de Asistenţă Integrală a Adicţiilor (CAIA).

Explicaţia alegerii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor ca beneficiar al logisticii medicale tip CAIA a oferit-o la inaugurare chiar şeful Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA). „Momentan, sud-estul ţării este predispus la heroina venită pe filiera Afganistan-Turcia, dovadă cei circa 2.000 de opiomani pe care îi avem în evidenţe în zona Bucureştiului. Însă Bihorul este expus la drogurile aduse din Occident. Am ales CPECA Bihor, care deserveşte şi Satu-Mare şi Sălaj, şi pentru că este cel mai modern centru antidrog din vestul ţării graţie muncii colectivului de aici precum şi sprijinului autorităţilor locale”, a explicat chestorul-şef Pavel Abraham, şef al ANA.

Omul-cheie în cadrul CAIA Bihor este medicul CPECA Bihor, dr. Liana Oanea, care face echipă cu încă doi psihologi şi un asistent social.

Dr. Liana Oanea s-a perfecţionat împreună cu specialişti francezi în tratamentul substitutiv cu metadonă, solidă sau lichidă. Medicul este cel care hotârăşte cantităţile de metadonă necesare dependentului de heroină. Iar psihologul şi asistentul social asigură tratamentul integrat pentru recuperarea opiomanilor, întrucât fără monitorizare şi ajutor complex există riscul ca beneficiarul să reînceapă consmul de opiacee.”, a mai spus şeful ANA.

 

Gratuitate condiţionată

CAIA Bihor va dispune de metadonă, buprenorfină şi naltrexonă în lupta medicamentoasă împotriva heroinei.

Aceste substanţe nu sunt deloc ieftine, iar tratamentul aferent şi resursele umane înseamnă costuri mari. Astfel că gratuitatea oferită dependenţilor implică responsabilităţi.

„Dependenţii care apelează la structurile ANA, fie benevol, fie ca alternativă la întreruperea acţiunii penale pentru consum de droguri semnează un contract ferm. Ei se obligă să se supună la teste antidrog, orişicând, fie zi sau noapte. Am luat măsuri, inclusiv de supraveghere video, pentru ca procedura să fie urmată întocmai. Nimeni nu poate să trucheze testul de urină, de pildă, sau luarea medicaţiei.”, atenţionează chestorul-şef Abraham.

 

100 de pacienţi lunar

CAIA Bihor are o capacitate de tratament pentru o sută de dependenţi pe lună. Momentan, în cadrul CPECA Bihor sunt trataţi pentru adicţii 25 de persoane, din care mare parte pentru canabis/haşiş sau droguri sintetice de mare risc (ecstasy).

„Sperăm ca munca de prevenire în şcoli sau în alte puncte de atracţie pentru tineret să contracareze oferta crescută de droguri. Aceasta mai cu seamă că preţurile au scăzut, de la 80 la 30 de euro gramul de heroină în România, şi la fel şi ecstasy-ul iar informaţia despre canabis e tot mai uşor de găsit. Avem statistici care atestă creşeterea cu 5-10% a consumatorilor de droguri pe an. Acum, populaţia Penitenciarelor din România cuprinde circa 32.000 de persoane, dintre care aproape 3.000 au fost condamnaţi pentru droguri.”, a conchis Abraham.

La inaugurare au mai participat şeful regional al CPECA Bihor – Satu Mare – Sălaj, comisar şef Gheorghe Chereji, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, comisarul şef Nicolae Stamate şi şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor, dr. Gabriel Mihalache, primarul Mihai Groza, subprefectul Todor Albert, vicepreşedintele CJ Bihor, Gavrilă Ghilea, şi emisarii fundaţiilor Încrederea şi Floare de Lotus.

 

Cristian Horgos3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor