Metehnele licitaţiilor la Stat

Oferta firmei Astaldi pentru modernizarea DN 79 Oradea – Arad a fost desemnată drept câştigătoare de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADN), deşi a existat o ofertă mai bună pentru companie.

Spaniolii de la FCC Construccion au cerut 177 milioane de euro pentru a reabilita drumul, însă Astaldi a fost preferată, deşi şi-a oferit serviciile pentru 266 milioane de euro! Sursele anonime ale publicaţiei Cotidianul spun că CNADNR a ridicat obiecţii de natură tehnică la propunerea FCC, dar că acestea nu ar fi fost fundamentate…

Un exemplu în oglindă, dar cu roluri inversate, s-a petrecut la licitaţia pentru Centura Aradului. Contractul a fost atribuit firmei FCC, care a avut o ofertă cu 40 de milioane de euro mai scumpă decât Astaldi, situată ca preţ pe primul loc. FCC a oferit 428 de milioane de lei, faţă de 298 de milioane de lei ceruţi de italieni. Prin documentaţia de licitaţie s-a recomandat o soluţie exemplificativă de proiectare pentru podul care traversează râul Mureş.

Pentru a obţine un preţ minim care să îi mărească şansele de câştigare a licitaţiei, dar şi să avantajeze CNADNR, care ar fi plătit mai puţin, Astaldi a propus un pod cu o pilă în mijlocul râului, făcut din oţel şi beton, cu o deschidere mai mică peste râu. Soluţia nu a convenit CNADNR, care a cerut firmei Astaldi să adopte o soluţie apropiată de cea exemplificativă propusă, dar cu păstrarea preţului mic cerut de italieni. Firma ar fi răspuns cererilor companiei naţionale, fără a oferi garanţii că ulterior nu se va îndrepta cu cereri de plată suplimentare pentru obţinerea avizelor necesare. De teama costurilor suplimentare, CNADNR ar fi acordat lucrările firmei FCC.

Schimbător

Deşi pe vremea în care PDL era în Opoziţie, ministrul Radu Berceanu critica atribuirea de contracte firmelor clasate pe locuri inferioare la licitaţii, pare că acum Berceanu şi-a schimbat optica. Argumentul atribuirii contractelor către cei cu oferte mai scumpe este frica de blocaje ulterioare la lucrări, traduse prin devize de plată suplimentare către CNADNR. Astfel, în final s-ar ajunge la preţul corect al lucrării.

Adică mult peste cel cu care s-a câştigat licitaţia… Starea de lucruri relevată de către ministrul Radu Berceanu poate surveni însă şi în cazul în care licitaţiile sunt adjudecate de firme clasate de la locul doi în jos, dacă CNADNR nu îşi ia măsuri de protecţie. Adică dacă nu precizează în contract imposibilitatea suplimentării ulterioare a fondurilor de către achizitor…

Călin Corpaş

Italienii lucrează ca la noi

Astaldi are lipici la banii românilor

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !