„Îmi dedic timpul omului de rând”

3Comentarii
„Îmi dedic timpul omului de rând”
Jurnal bihorean: Nu de mult s-a lansat campania „2% pentru SMURD”, prin care se face un apel către cetăţeni ca 2% din impozitul anual pe salarii să fie direcţionat către SMURD. Sunt mulţi care nu au o părere bună despre faptul că toţi banii se adună la Târgu Mureş.

Dr. Raed Arafat: În primul rând nu credem că ar fi fost înţelept să lăsam această colectare la voia mai multor asociaţii sau fundaţii care nu ştim cine sunt. Pentru că avem nevoie de un ONG. Nu fiecare SMURD are ONG-ul său. Astfel ajungi să nu mai ştii cât s-a colectat, nu ai nici o viziune generală asupra banilor. Tocmai de aceea am creat Fundaţia pentru SMURD la Târgu Mureş, care este o fundaţie naţională şi pe care o vom inaugura în mod oficial anul acesta. E foarte greu să convingi populaţia când faci o campanie cu zeci de numere de conturi. O campanie pentru SMURD făcută diferit şi separat la Bihor, una făcută diferit şi separat la Târgu Mureş nu va face decât ca omul să fie confuz. Orice fond provenit dintr-un judeţ se întoarce în judeţul respectiv sau în regiunea din care face parte. Când cheltuim pentru un judeţ, cheltuim la cererea lor. Cei care comentează o fac în necunoştinţă de cauză, din răutate să compromită o anumită acţiune. Că sediul fundaţiei va fi la Târgu Mureş e normal pentru că de acolo a pornit acest sistem. Multe supărări vin din partea unor organizaţii care colectează şi ele şi au văzut că noi am avut mai multă priză la public. Nu mergem cu pistolul la om să-l obligăm să dea la SMURD. Pot să dea cel 2% unde vor, numai să-l dea.

J.b.: Multe comentarii au venit de la Iaşi.

Dr. Arafat:  Da, pentru că acolo avem colegi care „ne iubesc” foarte mult, pentru că au şi ei o fundaţie care colectează fonduri. Şi dacă sunt comentarii, bag mâna în foc că 90% vin din partea lumii medicale. Nu sunt din partea omului de rând care umblă pe stradă.

J.b.: Cât s-a adunat anul trecut şi care judeţe au contribuit cel mai mult?

Dr. Arafat: În 2006 am reuşit să adunăm aproape 16 miliarde de lei vechi. Cel mai mult s-a adunat în Târgu Mureş, peste trei miliarde, iar în întreg judeţul peste patru miliarde de lei. Apoi vine Bucureştiul cu aproape 2,1 miliarde lei, apoi Hunedoara cu 1,6 miliarde, Cluj şi Galaţi cu 1,3 miliarde, Iaşi cu 670 de milioane, Sibiu cu 470 de milioane, din care 103 milioane s-au adunat din Copşa Mică, urmat apoi de Bihor cu 193 de milioane.

J.b.: Ce v-au promis autorităţile noastre judeţene şi locale?

Dr. Arafat: Colegii noştri nu mai pot să lucreze cu ce au acum. SMURD are nevoie în Bihor de un sprijin major, trebuie să se mişte lucrurile din capul sistemului. Preşedintele Consiliului Judeţean mi-a promis că se va achiziţiona o maşină. Din câte am înţeles şi Primăria a mai promis o maşină. Apoi vor veni cele promise de Ministerul Sănătăţii…Totodată, în Bihor nu veţi avea SMURD numai în Oradea ci şi în alte câteva localităţi, localităţi care se vor decide pe o altă linie, de către Prefectură şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Ce mi-a plăcut în Bihor este implicarea domnului prefect. Venirea mea azi (vineri – n.r.) în Bihor se datorează în mare parte domnului Bolojan care a insitat să vin pentru a vedea concret ce se poate face aici.

J.b.: Ce părere aveţi de relaţiile tensionate dintre SMURD şi Ambulanţă?

Dr. Arafat:  SMURD nu este pentru a înlocui Serviciul de Ambulanţă ci pentru a completa o anumită activitate în favoarea cetăţeanului şi nu în favoarea celor care lucrează în sistem. Este vorba de complementarite.Recunoscând competenţele şi domeniul de colaborare între cele două, în favoarea pacientului, se rezolvă toate problemele.

J.b.: SMURD s-a înfiinţat în 1990 într-o baracă şi cu o singură maşină modestă, cumpărată din banii lăsaţi moştenire de tatăl dumneavoastră. Unde vă aflaţi acum?

Dr. Arafat: Eu am pornit cu ideea de a avea o staţie de unde să mergem la cazurile de urgenţă din judeţul Mureş. Cu timpul ne-am extins în multe judeţe. Sunt mulţumit mai ales când văd satisfacţia oamenilor. Cum s-a întâmplat azi (vineri – n.r.) la Cluj, unde au primit o maşină nouă. Toată lumea era fericită. Studenţii se înghesuie să facă voluntariat acolo de când au maşini noi.

J.b.: Mai aveţi timp liber?

Dr. Arafat: Pot spune că de când sunt şi preşedintele Comisiei de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii mă dedic sistemului de urgenţe cam 25 de ore din 24. De multe ori stăm la Comisie de la ora 10 până la ora 24 sau chiar 1 noaptea. Şi a doua zi din nou. Nu e timp de pierdut mai ales când ai un ministru deschis şi care a înţeles foarte multe aspecte în domeniul medicinei de urgenţă. Şi acest timp mi-l dedic pentru omul de rând care beneficiază de aceste servicii.

J.b.: Ce înseamnă munca în Urgenţe?

Dr. Arafat: Viaţa ta este influenţată în mod esenţial când lucrezi aici. Din păcate am avut şi colegi pe care i-am pierdut. Când ieşi din spital şi lucrezi pe maşină sau elicopter viaţa ta e altfel. E vorba de multă andrenalină. Te duci, ştii că vei salva o viaţă în acelaşi timp îţi asumi anumite riscuri. Dar cea mai mare satisfacţie este atunci când omul pe care l-ai găsit inconştient, l-ai luat în comă, iese din spital pe picioarele lui.

Viorica Borz3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor