Micii rangeri de la Roşia

2Comentarii
Micii rangeri de la Roşia
Zece elevi se vor implica în protejarea şi promovarea patrimoniului natural al comunei.

Zece elevi de la Şcoala din comuna Roşia vor fi vara aceasta rangeri în patru peşteri declarate Ariile Naturale Protejate din raza comunei. Activităţile la care vor participa tinerii rangeri roşieni fac parte din proiectul „Comoara din spatele curţii – Cercul micilor rangeri”, finanţat de MOL Romania şi Fundaţia pentru Parteneriat şi implementat de Asociaţia Roşia Bihoreană în parteneriat cu Şcoala din Roşia, Clubul de Speologie „Cristal” Oradea şi Primăria comunei Roşia.

Protecţie şi conservare

Ideea proiectului a pornit de la constatarea faptului că una dintre cauzele care duc la degradarea peşterilor din zonă este lipsa de informare a localnicilor cu privire la valoarea reală a patrimoniului natural al comunei. În acest sens, iniţiatorii proiectului au ajuns la concluzia că implicarea elevilor în observarea, protejarea şi promovarea acestor comori poate avea pe viitor un impact important în conservarea mediului natural. „Am observat că tinerii şi copiii din comună nu ştiu de existenţa unora dintre peşterile din «curtea lor», peşteri de o importanţă deosebită atât pe plan naţional cât şi internaţional”, spune Dezideriu Szabo, coordonator proiect.

Proiectul a demarat prin prezentarea elevilor din clasele a VI-a şi a VII a unei proiecţii cu informaţii despre protecţia mediului şi ariile naturale protejate din zona comunei Roşia şi selectarea micilor rangeri pe baza unui test. În cadrul proiectului, elevii vor efectua mai multe vizite în Peşterile Ciur-Izbuc, Gruet, Doboş şi Vacii cu scopul de a cunoaşte elementele specifice ale acestor peşteri, de a participa activ la aplicarea unor măsuri de ecologizare şi de a aduna informaţii şi imagini foto pentru realizarea unei broşuri şi a unei proiecţii de prezentare a celor patru Arii Naturale Protejate. La finalul proiectului, micii rangeri vor deveni ambasadorii celor patru peşteri, prezentând rezultatele muncii lor atât pe plan local cât şi pe plan naţional în cadrul Congresului Naţional de Speologie, ce va avea loc în luna septembrie a acestui an în oraşul Ştei din judeţul Bihor.

C.B.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor