Micile cabinete medicale, în calea marilor lanțuri de clinici

Micile cabinete medicale, în calea marilor lanțuri de clinici
Procedura de acreditare la care sunt supuse cabinetele medicale le pune pe acestea în pericolul de a fi preluate de marile lanțuri, atenționează Gavrilă Ghilea.

Deputatul PNL Gavrilă Ghilea trage un semnal de alarmă despre noua birocrație la care sunt supuse cabinetele medicale, prin intrarea în vigoare a acreditării prevăzută de Legea 185/2017. În acest sens, Ghilea l-a interpelat pe secretarul de stat al Agenției Naționale de Management a Calității în Sănătate,Vasile Cepoi.

Deputatul liberal arată cum, în cele mai multe state UE micile cabinete medicale sunt exceptate de la parcurgerea procedurilor de acreditare, care sunt impuse exclusiv unităţilor spitaliceşti. „Unul din efectele aplicării prevederilor acestui act normativ va fi dispariţia acestora şi preluarea portofoliilor de pacienţi asiguraţi de către marile lanţuri de clinici medicale, singurele entităţi care vor putea suporta financiar cheltuielile aferente”, arată Ghilea, în demersul său.

Parlamentarul bihorean semnalează că asociaţiile medicilor de familie, ale medicilor stomatologi şi ale medicilor din ambulatoriile de specialitate au acuzat condiţiile prohibitive ale procedurii de acreditare a cabinetelor şi poziţia de monopol a nou înfiinţatei Autorităţi Naționale de Management al Calității în Sănătate. Aceasta „se substituie şi dublează practic competenţele de control, standardizare şi evaluare a serviciilor de sănătate, de acreditare și monitorizare a unităților sanitare ale Direcțiilor de Sănătate Publică, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Colegiului Medicilor”.

Pericolul de la Derna

În altă ordine de idei, Ghilea readuce în discuție problema batalelor toxice de la SC Petrol Derna SA, care se pot deversa în orice moment, ameninţând vieţile şi bunurile sutelor de cetăţeni ai acestei localităţi bihorene. De altfel, România a fost condamnată recent de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea Directivei privind închiderea depozitelor de deşeuri neconforme, așa cum este cel din Bihor, de la Derna. În această situație sunt 68 de depozite neconforme. Ghilea: „Cine l-a oprit pe actualul ministru al Mediului, care deţine acest portofoliu de aproape 4 ani, să propună şi să susţină completarea carenţelor din legislaţia internă care îl împiedică să administreze acest domeniu sensibil? Doar face parte dintr-un Cabinet care a demonstrat că poate să modifice într-o singură noapte Codul Penal şi să dea peste cap legile Justiţiei după bunul plac”.



7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor