Micro 5 Hunedoara, un cartier fantomă

1Comentariu
Micro 5 Hunedoara, un cartier fantomă
Hunedoara – Prima caracterizare pe care locatarii o fac cartierului Micro 5 din Hunedoara nu ar trebui să fie deloc îmbucurătoare pentru primărie. Ei afirmă că între o junglă şi cartierul lor nu e o mare diferenţă. 

Câinii vagabonzi, trotuarele pline de gropi, lipsa locurilor de joacă şi mizeria pe care o întâlneşti la orice pas sunt factorii care contribuie decisiv la o astfel de caracterizare din partea locatarilor.

„E cel mai urât cartier din Hunedoara. La cum arată, nu cred că primăria trece prea des pe aici. Primarul nostru a făcut multe pentru oraş, nu şi pentru cartierul ăsta”, spune Alina Roman.

„Ăsta e cartierul fantomă. Junglă, nu alta. E atât de multă mizerie încât mi-e ruşine că locuiesc aici”, susţine Vasile Pavalaşcă.

Oameni comunitari
În opinia cetăţenilor din cartier titulatura de câine comunitar ar trebui modificată şi înlocuită cu cea de om comunitar.

„Deşi sunt mulţi, nu câinii comunitari ne deranjează, ci vagabonzii care umblă nestingheriţi pe străzi şi fac gălăgie noaptea, în special după ora 23. Seara nu mă pot odihni din cauza gălăgiei de pe stradă”, susţine un locatar al cartierului care a dorit să rămână anonim.

„Dacă avem din belşug oameni vagabonzi, era şi culmea să nu avem câini comunitari”, crede Vasile Pavalaşcă. Pentru unii locatari câinii vagabonzi constituie o problemă importantă.

„În spatele blocului 27 sunt câte 7-8 câini. Ţi-e teamă să ieşi pe stradă din cauza lor. Am 75 de ani dar de când sunt eu nu am văzut atâţia câini vagabonzi câţi sunt la noi în cartier”, afirmă Aneta Grigore.

Străzile şi trotuarele sunt luate şi ele în colimator de cetăţeni care îşi exprimă nemulţumirea de faptul că primăria nu a ajuns şi pe „strada” lor. „Am avut nemulţumiri legate de străzi, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă.

Au asfaltat în bătaie de joc. În faţa blocului 27 s-a turnat covor asfaltic şi la noi, în blocul vecin, nu. Păi ce treabă e asta? Ni s-a spus să fim mulţumiţi cu ce ni s-a făcut. Adică nimic”, susţine Elena Cioară.

„S-au mai peticit nişte gropi în primăvară pentru că erau mari, dar atât, nimic mai mult”, spune Elena Roman.

„Drumurile sunt destul de rele. Cred că ar mai trebui făcut câte ceva pe la aleile dintre blocuri, cel puţin aici, unde locuim, ele sunt groaznice”, afirmă Aneta Grigore.

Unii locatari nu văd în starea străzilor o problemă pentru că ei nu circulă pe acolo. „Pe mine nu mă frământă prea tare dacă străzile sunt sau nu bune. Atâta timp cât nu am maşină, puţin îmi pasă de câte gropi sunt în stradă”, spune Constantin F.

Primarul stă în cartier
Cetăţenii afirmă că trăiesc cu impresia că sunt ignoraţi de primărie şi că de mult timp nu au văzut pe cineva care să se intereseze de soarta cartierului lor.

„Primarul nu face nimic aici, în cartier. Îmi face mie impozit pe apartament, asta da”, spune Elena Cioară.

„Chiar dacă primarul locuieşte la noi în cartier, asta nu înseamnă că se interesează, în primul rând, de problemele de infrastructură care sunt pe aici”, afirmă Elvira Scorobete.

Curăţenia este unul din capitolele care ridică cele mai multe probleme în Micro 5. „Ţarcurile din Hunedoara unde sunt aşezate benele de gunoi sunt foarte urâte, iar cel de lângă blocul meu mă deranjează în mod deosebit. Bineînţeles că nimeni de la primărie nu m-a băgat în seamă referitor la nemulţumirea mea”, afirmă Vasile Pavalaşcă.

Întrucât în Micro 5, locurile de joacă special amenajate pentru copii constituie o problemă, Şcoala Generală Numărul 11 din cartier a luat decizia de a-i lăsa pe cei dornici de activităţi sportive să folosească terenul de sport din incinta instituţiei.

„Nu am interzis nimănui niciodată să intre în curtea şcolii pentru a presta activităţi sportive. Oamenii sunt destul de liniştiţi şi nu am avut probleme deosebite legate de vagabondaj cu nimeni”, a spus directorul Letiţia Lia Palcău.

Colaborarea cu primăria este excelentă, loboratorul de informatică fiind dotat cu 10 calculatoare noi.

„Domnul primar e foarte receptiv la doleanţele noastre şi noi suntem conştienţi de faptul că nu poate rezolva chiar toate problemele. De curând am primit fonduri pentru amenajarea bibliotecii, a laboratorului de informatică şi a celui de psihologie şi pentru a îmbunătăţi condiţiile în sala de sport care a fost improvizată până acum într-o clasă”, mai spune Letiţia Lia Palcău.

Cu toate că în cartier lumea se teme de activitatea nocturnă a unor cetăţeni „fără somn”, Şcoala Generală Numărul 11 nu este „dotată” cu un agent de pază.

„În Hunedoara mai sunt patru şcoli fără pază, iar noi suntem una dintre ele. Oamenii de aici sunt foarte paşnici şi nu am avut nici un fel de probleme în privinţa siguranţei în şcoală”, mai afirmă directorul şcolii.

Problemă rezolvată.
Iluminatul public nu mai constituie o problemă în municipiul Hunedoara. În această privinţă nu se mai plânge nimeni, iar locatarii cartierului Micro 5 au declarat că e singurul lucru bun pe care primăria l-a făcut pentru ei.

Purtătorul de cuvânt din cadrul primăriei, Mircea Diaconu, a declarat că e surprins de reacţia cetăţenilor referitoare la cartierul Micro 5.

„Nu îmi pot explica de ce locatarii consideră că locuiesc într-un cartier fantomă, pentru că Micro 5 e cel mai nou cartier din Hunedoara, iar blocurile sunt mult mai bune decât în alte cartiere”.

Referitor la problema câinilor vagabonzi, purtătorul de cuvânt consideră că patrupedele nu sunt mai numeroase ca în alte părţi. „Sunt câini ca peste tot. Faţă de alte oraşe, la Hunedoara există un adăpost pentru câinii comunitari situat în incinta Grădinii Zoologice. Singura problemă este că numărul câinilor care pot fi adăpostiţi aici este de 24, insuficient pentru câţi câini sunt în oraş. Eu consider că nu sunt puţini, dar nici mulţi”.

În planurile de viitor ale primăriei intră amenajarea trotuarelor şi aleilor dintre blocuri, iar Micro 5 este cartierul care face parte din strategie.

„Există un plan de reabilitare a trotuarelor, dar cetăţenii trebuie să înţeleagă că asta e o problemă care nu se poate rezolva peste noapte, care necesită timp. Prioritare sunt acele locuri care se află în stare avansată de deteriorare. Le va veni rândul şi trotuarelor din Micro 5”, afirmă în continuare Mircea Diaconu. Deşi Micro 5 nu este un cartier curat, primăria spune că, în ultima vreme, situaţia în acea zonă s-a îmbunătăţit considerabil la acest capitol.

„Referitor la curăţenie pot spune că situaţia în cartier e mult mai bună faţă de cum era înainte. Nu spun că acolo e foarte curat, dar se observă o îmbunătăţire în această privinţă. Curăţenia ţine, însă, şi de educaţia locatarilor care ar trebui să păstreze mai curată zona în care locuiesc. În concluzie, cartierul nu arată rău, dar mai e mult până departe”, încheie Mircea Diaconu, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Hunedoara.

Călin Bicăzan1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor