Microintreprinderile plătesc impozit pe profit

Impozitul pe venitul intreprinderilor s-a aplicat până la 31 decembrie 2009.

Începând cu 1 ianuarie 2010, microintreprinderile plătesc impozit pe profit. Conform unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice, „începând cu data de 1 ianuarie 2010, microintreprinderile care până la 31 decembrie 2009 au aplicat prevederile Titlului IV din Codul fiscal vor intra în categoria plătitorilor de impozit pe profit, potrivit Titlului II «Impozit pe profit»”.

Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor a fost de 2% în 2007, 2,5% în 2008 şi 3% în 2009. Până la sfârşitul lui 2009, microintreprinderile puteau opta pentru impozit pe cifra de afaceri sau impozit pe profit.

În categoria microintreprinderilor intră societăţile comerciale care au o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro, echivalent în lei şi până la nouă angajaţi.

În Bihor

Potrivit informaţiilor primite de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor, la 31 decembrie 2009, în judeţ erau în evidenţă 5.903 microintreprinderi care plăteau impozit pe venit. „Schimbarea regimului de impozitare presupune obligaţia microintreprinderilor de a completa şi depune formularul D010, prin care se modifică vectorul fiscal de la plătitori de impozit pe venit la plătitori de impozit pe profit”, a declarat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al DGFP Bihor.

Microintreprinderile plătesc lunar impozitul pe salarii şi contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale şi trimestrial impozitul pe profit.

Termenul depunerii declaraţiei D010 este ultima zi a lunii ianuarie.

Ministrul Finanţelor Publice a precizat în urmă cu câteva zile că de la 1 ianuarie a dispărut regimul de taxare diferenţiat pentru micointreprinderi, adică impozitarea cu 3% a veniturilor, şi este introdus impozitul de 16% pe profit sau impozitul minim.

D.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !