Microregiune în sudul Bihorului

O microregiune cu centrul la Salonta urmeaza sa se constituie în cursul acestei luni ca si persoana juridica. Pe lânga municipiul de frontiera, din microregiune vor face parte 14 comune: Avram Iancu, Ciumeghiu, Batar, Olcea, Cociuba Mare, Tinca, Tulca, Husasau de Tinca, Madaras, Cefa, Gepiu, Sânnicolau Român, Capâlna si Soimi.

Impreuna cu satele arondate centrelor de comune, numarul total al localitatilor din viitoarea asociatie se va apropia de 50, cu peste 58.000 de locuitori. Consiliile locale ale unitatilor administrative care vor deveni membre au aprobat deja constituirea asociatiei.


Conform spuselor primarului salontan Torok Laszlo, unul dintre obiectivele principale ale constituirii microregiunii care reuneste localitatile de pe cursul inferior al Crisului Negru este de a elabora proiecte în vederea accesarii de fonduri ale Uniunii Europene. Primul proiect care va fi elaborat va viza obtinerea de finantare pentru extinderea retelei de alimentare cu apa potabila si a sistemului de canalizare. Acest proiect, finantat de Banca Mondiala, este derulat la nivel national de Guvernul României, fondurile putând fi accesate numai de microregiuni.


Constituirea de microregiuni este o initiativa a Consiliului Judetean, iar Salonta si-a asumat rolul de pionierat în domeniu.

Pengo Zoltan