Micul trafic de frontieră: OK!

Micul trafic de frontieră: OK!
Noile reglementari privind trecerea frontierei aduc o relaxare a conditiilor. Cel putin asa este de parere chestorul Nelu Pop, seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Române. Acesta a venit sâmbata la Punctul de Trecere a Frontierei Bors pentru a prezenta noile reglementari.

„Noul ordin al ministrului produce o relaxare în primul rând din punct de vedere financiar. Românii se uita la fiecare ban atunci când este câstigat cinstit. Se produce o relaxare si din punct de vedere al documentelor, desi la prima vedere multi oameni nu spun acest lucru”, apreciaza seful frontieristilor români. Cu societatea civila


Chestorul Pop a tinut sa aminteasca ca este pentru prima data când un ordin al ministrului este elaborat alaturi de societatea civila. Au fost facute mai multe propuneri de catre Asociatia Transportatorilor si alte asociatii, dar si de catre cetateni. „Un exemplu în acest sens este propunerea Asociatiei Carausilor, care a fost si adoptata, ca rezervarea locurilor de cazare sa se poata face si pe Internet”, a punctat Nelu Pop.
În noile norme exista si prevederi privind micul trafic. Astfel, temerile celor care locuiesc în zona de frontiera (30 km de granita) ca nu vor mai putea merge în tarile vecine la cumparaturi fara a avea invitatie sau bilet de calatorie dus-întors se risipesc.

Contra aglomeratiei


Pentru a-i informa si mai bine pe românii care vor sa iasa din tara cu privire la noile conditii care au intrat în vigoare de la 1 octombrie, a fost tiparit Ghidul destinat cetatenilor români care calatoresc în strainatate. Decocamdata, acest ghid a fost tiparit în 5.000 de exemplare, care vor fi distribuite în punctele de trecere a frontierei. „Îi rog pe colegii mei din puncte sa respecte legea, dar sa nu fie obtuzi si sa verifice documentele foarte repede, pentru ca traficul sa fie fluid. Daca va fi nevoie, vor suplimenta benzile de lucru”, a spus chestorul Nelu Pop.

Simona Drimbau